Voorbereiding

Voorbereiding

Moedermelk. Waarom moedermelk?

Moedermelk vormt de natuurlijke en ideale voeding voor je baby. Het bevat meer dan 750 stoffen die bescherming bieden tegen infecties en ziekten, in tegenstelling tot poedermelk, dat slechts 47 van deze stoffen bevat. Moedermelk is volledig afgestemd op de specifieke behoeften van je kindje, en het speelt een cruciale rol bij:

  1. De bevordering van groei.
  2. De ondersteuning van de verdere ontwikkeling van organen.
  3. Het optimaliseren van de opbouw van het immuunsysteem.
  4. Het bevorderen van een gezonde darmflora en het ondersteunen van een goede hersenfunctie.

De voordelen van borstvoeding gaan echter verder dan alleen de voedingskwaliteit. Het heeft te maken met de hechte band die je opbouwt tijdens het voeden, wat zorgt voor een gevoel van fysieke veiligheid, geborgenheid, liefde en koestering. Bovendien draagt borstvoeding bij aan de psychische en sociale ontwikkeling van je baby.

Het niet geven of ontvangen van borstvoeding vergroot de kans op ziekte bij zowel moeder als kind. In 2015 publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek naar de gezondheidseffecten van borstvoeding. Borstvoeding blijkt gunstiger voor de gezondheid van zowel kinderen als moeders dan flesvoeding. Er is overtuigend bewijs dat borstgevoede baby’s minder kans hebben op bepaalde infectieziekten, en dit gunstige effect blijft merkbaar nadat borstvoeding is gestopt. Voorbeelden zijn:

Voor het kind:

  • Minder kans op infecties in het maag- en darmkanaal.
  • Minder kans op luchtweginfecties.
  • Minder kans op infecties in het middenoor.
  • Waarschijnlijk een lager risico op overgewicht, astma, en benauwdheid.
  • Mogelijk een lager risico op wiegendood, darmziekten, suikerziekte, jeugdkanker, een lagere motorische ontwikkeling en een lagere intelligentie.

Voor de moeder:

  • Waarschijnlijk een lager risico op diabetes, reuma en een hoge bloeddruk.
  • Mogelijk minder risico op eierstokkanker en heupbotbreuken.

Voorbereiden

Máár… Borstvoeding geven is niet niks. Je voorbereiden op de borstvoedingsperiode doormiddel van een cursus kan heel waardevol zijn. Onze lactatiekundige Marjan Mühren legt uit waarom. Ook kan je op de volgende pagina meer lezen over het voorbereiden op borstvoeding geven.

“Tijdens je zwangerschap ontvang je allerlei informatie, soms gebaseerd op waarheden en soms op misvattingen rondom het onderwerp borstvoeding. Daarnaast zijn er talloze verhalen en meningen van anderen. Tijdens deze bijeenkomst hoop ik de misvattingen uit de weg te ruimen en je voorzien van waardevolle, wetenschappelijk onderbouwde informatie. Bovendien wil ik jullie graag laten zien hoe prachtig de ervaring van borstvoeding kan zijn.

Natuurlijk kunnen er altijd uitdagingen ontstaan tijdens het geven van borstvoeding. Mijn doel is echter om je voldoende kennis en zelfvertrouwen te bieden, zodat je deze eventuele uitdagingen met vertrouwen tegemoet kunt treden.

Een van de grootste uitdagingen is het vertrouwen hebben in je eigen kunnen en in je baby. Bijna alle baby’s kunnen zelf de borst vinden en drinken, dankzij hun natuurlijke drinkreflexen. Door externe invloeden, zoals een ingeleide bevalling, pijnmedicatie of kunstmatige bevalling, kunnen deze reflexen onder druk komen te staan. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je het niet goed doet of dat je het niet kunt. Maar besef dat je het niet verkeerd kunt doen. Houd je baby gewoon dicht bij je (eventueel huid-op-huid) en ondersteun daarmee de ontwikkeling van zijn reflexen. Gun jezelf en je baby de tijd om te leren, het komt goed!

Partners zijn van harte welkom. Onderzoek heeft aangetoond dat partners die meer kennis hebben over borstvoeding je beter kunnen ondersteunen in je borstvoedingsreis, zolang jij en je baby dat willen.

Deze cursus is ook geschikt als opfriscursus voor moeders die al eerder borstvoeding hebben gegeven en nog vragen hebben. Alle vragen zijn uiteraard welkom en zullen uitvoerig worden besproken. Ik kijk ernaar uit om je binnenkort te mogen verwelkomen!”

Meer informatie

Stuwing en andere ongemakken

Lees informatie

Kolven

Lees informatie

Starten met flesvoeding

Lees informatie