Voeding

Voeding

Wist je dat de latere gezondheid van de kindje voor 80% door omgevingsfactoren wordt bepaald? Dus bijvoorbeeld ook door wat we eten en drinken. Maar 20% wordt bepaald door erfelijkheid. De 1e 1000 dagen van je kindje (vanaf de conceptie) zijn dan ook erg belangrijk voor zijn of haar fysieke, intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling.

Bij de juiste balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten en natuurlijk beweging kunnen alle systemen van je kind zich optimaal instellen. Zo kan het voedingspatroon de 1e 1000 dagen dus grote invloed hebben op bijvoorbeeld het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten bij je kind (al dan niet op latere leeftijd). Daarnaast zorgt een gezonde voeding en leefstijl ervoor dat je jezelf fitter voelt en complicaties, zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte zelfs kunt voorkomen.

Waar moet ik op letten? Wat mag ik juist wel eten? Heb ik aanvullingen nodig op mijn voeding? Moet ik nog ergens op letten bij het bewaren en bereiden van mijn voedsel? Mag ik sporten? Moet ik opletten bij mijn werk?

Eigenlijk is het heel simpel: eet regelmatig, gezond, gevarieerd, weinig kant en klaar maaltijden en wees zuinig met suiker. Begin altijd met een ontbijt. Probeer ook als je erg misselijk bent kleine beetjes te eten en drinken.

 • Neem elke 2 uur wat te eten en drinken.
 • Eet relatief meer groenten en fruit dan andere producten.
 • Eet ongeveer 100 gr. vlees/vis/kip per dag en minimaal 1x per week vis. Zorg bij een vegetarisch dieet voor vleesvervangers.
 • Probeer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Probeer bijvoorbeeld jezelf aan te leren om bij iedere maaltijd een glas water te drinken.
 • Kies zoveel mogelijk voor volkoren producten zoals volkoren brood en zilvervliesrijst.
 • Eet vers (let op de houdbaarheidsdatum), was groente en fruit goed, bewerk het hygiënisch, maak vlees/vis goed gaar en bewaar (kant-en-klaar gemaakte) voedingsmiddelen niet te lang open in de koelkast.
 • Zet je koelkast op 4 graden celsius.

Vitaminen en mineralen

 • Foliumzuur
  Het slikken foliumzuur/folaat 0,4 of 0,5 milligram (waar je als het goed is voor je zwangerschap mee begonnen bent) is belangrijk tot 10 weken zwangerschap om de kans op een kindje met een neuraal buisdefect (o.a. open ruggetje) te verminderen. Ook daarna heeft het voordelen, wij adviseren om de hele zwangerschap extra foliumzuur te slikken.
 • Vitamine D
  Uit recent onderzoek is gebleken dat door de breedtegraad waar Nederland ligt, je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt. In de zwangerschap is de behoefte aan vitamine D ook nog eens verhoogd. Het advies is daarom om extra vitamine D te gaan slikken. Dit is de zelfde dosering als voor kinderen en ouderen (10mcgr.)
 • Multivitaminen
  Er zijn verschillende meningen over extra vitaminen slikken. In principe zou je bij een gezonde leefstijl met voldoende beweging geen extra vitaminen nodig hebben. In de praktijk blijkt dat nagenoeg niemand zich elke dag van de week hieraan houdt. Je zou kunnen overwegen om multivitaminen te slikken. Dit kan met of zonder visolie. Vooral Omega 3 is belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind. Mocht je dat willen doen gebruik dan multivitaminen die specifiek voor de zwangerschap zijn, want bepaalde vitaminen zijn dan aangepast zoals vitamine A. Alleen de hoeveelheid foliumzuur en vitamine D zijn wettelijk bepaald, alle andere vitaminen/mineralen kunnen per merk verschillen.

Meer informatie over vitaminen/mineralen kun je vragen aan onze praktijkassistente.

Waar op te letten bij eten en drinken

In verband met de mogelijkheid op besmetting met bepaalde bacteriën (o.a. toxoplasmose Gondii, listeria en/of salmonella) is het belangrijk uit te kijken met bepaalde levensmiddelen.

 • Eet geen (half) rauw vlees, vis en/of rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren. Behandeld of goed verhit (gebakken, gekookt, geroosterd is prima).
 • Eet en drink geen producten gemaakt van rauwe melk (au lait cru) of rauwe eieren.
 • Eet geen orgaanvlees, zoals lever (leverworst en smeerleverworst mag met mate = 1 broodje per dag). Dit i.v.m. teveel vitamine A in deze producten.
 • Drink niet te veel koffie (maximaal 1 kopje) en/of (kruiden)thee (afhankelijk van de hoeveelheid theïne).
 • Wees matig met gebruik van frisdranken en vruchtensappen i.v.m. de suikers die erin zitten.
 • Gebruik kunstmatige zoetstoffen met mate.
 • Eet liever geen voorverpakte/gevacumeerde (gerookte) visproducten. Vers is prima. Kijk uit met roofvissen.

Er staat verder heel veel informatie online over bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld basilicum, kaneel, pinda’s, pindakaas, mayonaise, ananas en aardbeien. Bij alles geldt: te veel is niet goed. Dus alles met mate en afwisselend eten.

Ook vind je meer informatie over dit onderwerp in de volgende infographic van het Voedingscentrum. Ook kan je de ZwangerHap downloaden, een app waar je alle soorten voeding in kan opzoeken.

Meer informatie

Serotiniteit

Lees informatie

Klachten

Lees informatie

Leven voelen

Lees informatie