WIST JE DAT DE LATERE GEZONDHEID VAN JE KINDJE VOOR 80% BEPAALD WORDT DOOR WAT WE ETEN EN WAT WE MEEMAKEN EN MAAR 20% DOOR ERFELIJKHEID?
De 1e 1000 dagen van je kindje (gezien vanaf de conceptie) zijn dan ook zeer belangrijk voor zijn of haar fysieke, intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling.
Bij de juiste balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten en natuurlijk beweging kunnen alle systemen van je kind zich optimaal instellen. Zo kan het voedingspatroon de 1e 1000 dagen dus grote invloed hebben op bijvoorbeeld het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten bij je kind (al dan niet op latere leeftijd).
Daarbij zorgt een gezonde voeding en leefstijl ervoor dat je jezelf fitter voelt en complicaties, zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte zelfs kunt voorkomen.
VRAGEN BIJ VOEDING EN LEEFSTIJL
Waar moet ik op letten? Wat mag ik juist wel eten? Heb ik aanvullingen nodig op mijn voeding? Moet ik nog ergens op letten bij het bewaren en bereiden van mijn voedsel? Mag ik sporten? Moet ik opletten bij mijn werk?
TIPS
Eigenlijk is het heel simpel: eet regelmatig, gezond, gevarieerd, weinig kant en klaar maaltijden en wees zuinig met suiker. Begin altijd met een ontbijt. Probeer ook als je erg misselijk bent kleine beetjes te eten en drinken.
- Neem elke 2 uur wat te eten en drinken.
- Eet relatief meer groenten en fruit dan andere producten.
- Eet ongeveer 100 gr. vlees/vis/kip per dag. Minimaal 1x per week vis.
Ben je vegetarisch zorg dan voor vleesvervangers. - Probeer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.
tip – neem bij elke maaltijd een glas water - Eet zoveel mogelijk volkoren brood/zilvervliesrijst/volkorenpasta
- Eet vers (let op de houdbaarheidsdatum), was groente en fruit goed, bewerk het hygiënisch, maak vlees/vis/kip goed gaar en bewaar (kant-en-klaar gemaakte) voedingsmiddelen niet te lang open in de koelkast.
- Zet je koelkast op 4 graden celsius.
- Blijf de hele zwangerschap in beweging. Luister goed naar je lichaam en probeer geen records te verbreken.
VITAMINEN EN MINERALEN
- Foliumzuur
Het foliumzuur 0,4 of 0,5 milligram (waar je als het goed is voor je zwangerschap mee begonnen bent) is belangrijk tot 10 weken zwangerschap om de kans op een kindje met een neuraal buisdefect (o.a. open ruggetje) te verminderen. Ook daarna heeft het voordelen, wij adviseren om de hele zwangerschap extra foliumzuur te slikken. - Vitamine D
Uit recent onderzoek is gebleken dat door de breedtegraad waar Nederland ligt, je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt. In de zwangerschap is de behoefte aan vitamine D ook nog eens verhoogd. Het advies is daarom om extra vitamine D te gaan slikken. Dit is de zelfde dosering als voor kinderen en ouderen (10mcgr.) - Multivitaminen
Er zijn een heleboel verschillende meningen over extra vitaminen slikken. Het zou in principe zo zijn (voedingscentrum) dat als je gezond eet en leeft (elke dag eten volgens de schijf van vijf en een half uur bewegen per dag) je geen extra vitaminen nodig hebt. In de praktijk blijkt dat nagenoeg niemand zich elke dag van de week hieraan houdt. Je zou dan kunnen overwegen om multivitaminen te gaan slikken. Dit kan met of zonder visolie. Vooral Omega 3 is belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind. Mocht je dat willen doen gebruik dan multivitaminen geschikt voor de zwangerschap. Bepaalde vitaminen zijn dan aangepast. Alleen de hoeveelheid foliumzuur en vitamine D zijn wettelijk bepaald, alle andere vitaminen/mineralen kunnen per merk verschillen.
Meer informatie over vitaminen/mineralen kun je vragen aan onze praktijkassistente (0299-223797).
GEWICHTSTOENAME
Een normale gewichtstoename in de zwangerschap is ongeveer 11-15 kg.
Had je voor je zwangerschap ondergewicht of overgewicht dan is het aan te raden extra op je voeding en leefstijl te letten. Wij geven extra adviezen en er zijn bij een BMI lager dan 18 en hoger dan 30 extra onderzoeken geïndiceerd.
Het is aan te raden een consult bij een diëtist te overwegen.
WAAR OP TE LETTEN BIJ ETEN EN DRINKEN
In verband met de mogelijkheid op besmetting met bepaalde bacteriën (o.a. toxoplasmose Gondii, listeria en/of salmonella) is het belangrijk uit te kijken met bepaalde levensmiddelen.
- Eet geen half rauw/rauw vlees, vis en/of rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren. Behandeld of goed verhit (gebakken, gekookt, geroosterd is prima).
- Eet en drink geen producten gemaakt van rauwe melk (au lait cru).
- Eet en drink geen producten waarin rauwe eieren zijn verwerkt.
- Eet geen orgaanvlees, zoals lever (leverworst en smeerleverworst mag met mate = 1 broodje per dag). Dit i.v.m. teveel vitamine A in deze producten.
- Drink niet te veel koffie (maximaal 2 kopjes) en/of (kruiden)thee (afhankelijk van de hoeveelheid theïne).
- Wees matig met gebruik van frisdranken en vruchtensappen i.v.m. de suikers die erin zitten.
- Gebruik kunstmatige zoetstoffen met mate (wordt nog onderzoek naar gedaan).
- Eet liever geen voorverpakte/gevacumeerde (gerookte) visproducten. Vers is prima. Kijk uit met roofvissen.
Er gaan verder heel veel voedingsstoffen over het internet, bijvoorbeeld basilicum, kaneel, pinda’s, pindakaas, mayonaise, ananas, aardbeien, noem maar op. Bij alles geldt; te veel is niet goed. Dus alles met mate en afwisselend eten.
ROKEN | ALCOHOL | DRUGS
Sigaretten rook, alcohol en drugs bevatten schadelijke stoffen voor zowel jezelf als je kindje. Het gebruik hiervan geeft een grotere kans op problemen tijdens de zwangerschap en geboorte. Het kan de ontwikkeling van het kind ernstig verstoren en lichamelijke afwijkingen veroorzaken, het wordt dan ook sterk afgeraden in de zwangerschap.
Mocht je niet zonder sigaretten (incl. e-smoker), alcohol houdende dranken en/of hard/softdrugs kunnen, bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met de verloskundige.
Misschien kunnen wij je begeleiden bij het stoppen en/of je doorverwijzen naar de juiste hulpverleners om je te ondersteunen bij het stoppen van deze middelen.
Verblijven in een omgeving waar gerookt wordt heeft ook een nadelige invloed op je kindje.
Alcoholvrij mag al op de verpakking staan bij 0,5% alcohol. Dit is dan dus niet alcoholvrij!
KATTENBAK | TUIN | KNAAGDIEREN
Bij het verschonen van de kattenbak of werken in de tuin is er een kans om in contact te komen met de toxoplasmose parasiet. Een besmetting hiermee kan schadelijke gevolgen hebben voor je kindje. Laat dit dus liever door een ander doen.
VERVEN
- In huis
gebruik bij voorkeur verf op waterbasis en zorg voor een goede ventilatie. - Haar
haar verven mag, ook in het begin van de zwangerschap, maar gebruik wel goede producten en zorg voor goede ventilatie. Vanwege een veranderde talgproductie kan je haar anders reageren als je zwanger bent.
(KINDER)BOERDERIJ
Indien je op een boerderij woont of werkt is het af te raden te helpen met lammeren, enz. of goede handschoenen aan te trekken. Ga je op bezoek bij een kinderboerderij knuffel dan liever geen pasgeboren lammetjes/geitjes. Dit in verband met een mogelijk besmetting met chlamydia en/of listeria.
KINDER(INFECTIE)ZIEKTEN
Het is aan te raden om goed op de hygiëne te letten bij kleine kinderen, dit in verband met de kans op besmetting van allerlei kinderziekten. Vooral luiers verschonen en een beker of lepel delen met je kind zijn besmettingsbronnen.
Heeft een kindje in je omgeving een kinderziekte probeer dan uit te vinden om welke ziekte het gaat. Wil je zo spoedig mogelijk antwoord bel dan de dienstdoende verloskundige op 0299-223799. Heeft het geen haast stuur dan een mail naar de praktijk.