Verloskundige bellen

Verloskundige bellen

De dienstdoende verloskundige is 24/7 bereikbaar voor vragen, hulp en bevallingen. Het is normaal om tussen 37 en 42 weken zwangerschap te bevallen. Voor de 37 weken is het nog te vroeg voor het kindje om geboren te worden, het is dan verstandig direct de verloskundige te bellen als de bevalling lijkt te beginnen.

Als je het dienstdoende nummer belt krijg je de verloskundige aan de telefoon die dienst heeft. Probeer wanneer het lukt ons zelf te woord te staan, dan is het voor ons makkelijker om de situatie in te schatten. Bij 2x geen gehoor of voicemail, bel dan 0299-457457 (receptie Dijklander Ziekenhuis) en vraag naar de dienstdoende verloskundige van Verloskundigen Waterland Oost. Het kan dat we naar aanleiding van bijvoorbeeld je vorige bevalling specifieke afspraken hebben gemaakt over wanneer je moet bellen. Indien dit niet zo is hou je de volgende richtlijnen aan. Richtlijnen zijn geen wetten, dus als je zelf de behoefte hebt om ons te bellen bel je ook.

Weeën

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Probeer de weeën te timen. Hierbij kan je gebruik maken van een weeën time app op je telefoon. Deze app geeft ook aan wanneer je moet bellen, maar laat dit los en hou aan wat wij met je hebben afgesproken.

  • Is het je eerste kindje: Als de weeën een uur lang om de 4 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden is het tijd om de verloskundige te bellen.
  • Ben je al eens eerder bevallen: bel dan direct als je een regelmaat herkent in de weeën, ook al is dat om de 6 of 7 minuten.

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen.

  • Als de vliezen overdag breken, ongeacht de kleur van het vruchtwater, bel je altijd direct de verloskundige. We komen dan thuis langs om controles te doen.
  • Breken de vliezen ’s nachts, is de kleur van het vruchtwater helder (kleurloos), heb je nog geen weeën en was het hoofdje goed ingedaald bij de laatste controle, bel dan de verloskundige rond 8:30 uur. Ga weer lekker je bed in, des te meer kans dat je weeën gaan beginnen.
  • Bel direct (ongeacht het tijdstip) als de kleur van het vruchtwater groen of bruin is. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. De bevalling zal dan in het ziekenhuis moeten plaatsvinden, zodat er extra controles gedaan kunnen worden om de conditie van de baby in de gaten te houden.
  • Bel direct (ongeacht het tijdstip) als je vliezen breken en het hoofdje van de baby bij de laatste controle niet goed was ingedaald.

Bloedverlies

Heel af en toe voel je nog geen weeën of verlies je nog geen vruchtwater maar heb je bloedverlies. Neem dan altijd even contact met ons op. Het kan zijn dat dit een eerste teken van de bevalling is, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Dit kunnen we dan aan je uitvragen of we komen even bij je langs.

Meer informatie

Badbevalling

Lees informatie

De baby is er

Lees informatie

Nageboortetijdperk

Lees informatie