Vakantie

Vakantie

Misschien wil je in de zwangerschap nog lekker even met het gezin op vakantie, of nog even met z’n tweetjes op “babymoon” nu het nog kan. Hieronder een aantal onderwerpen om over na te denken en rekening mee te houden wanneer je gaat reizen.

Vliegen

Het is afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt tot wanneer je mag vliegen. Bij KLM is dit bijvoorbeeld tot 36 weken, maar er zijn ook maatschappijen waar je tot 32-34 weken mag vliegen.

Zorg dat je tijdens de vlucht voldoende drinkt en af en toe een rondje loopt. Het kan prettig zijn om steunkousen te dragen. Boek een stoel bij het gangpad zodat je makkelijk kan staan of naar het toilet kan.

Zorg ook dat je bij ons je zwangerschapskaart vraagt, dit is je dossier met al je bloeduitslagen etc erop. Het is handig om deze bij je te hebben als je op reis gaat. Verder vraagt de luchtvaartmaatschappij vanaf 28 weken om een verklaring van ons (en sommige maatschappijen al eerder!). Hierop staat dat je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Deze kan je opvragen bij de assistente. De luchtvaartmaatschappij is uiteindelijk de gene die hiermee bepaalt of jij mag vliegen. Controleer ook altijd even bij je verzekering waar je voor verzekerd bent en zorg voor een annuleringsverzekering. Ben je zwanger van een meerling of heb je een andere medische indicatie? Het kan zijn dat het advies dan anders is. Vraag dit altijd in jouw eigen situatie na bij ons of bij de gynaecoloog.

Check dus altijd bij je vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie wat de policy is, hier zijn wij niet verantwoordelijk voor. Let even extra op als je naar Turkije vliegt. Wij horen nog wel eens terug dat je hier op de terugweg ook een bepaalde verklaring voor nodig hebt die daar wordt afgegeven.

En verder vooral: lekker gaan genieten en een goede vlucht gewenst!

Zonnen

Ben jij iemand die maar al te graag buiten op het strand, het terras, in de stad of ergens anders buiten bent met hoge zomerse temperaturen? Helemaal oké, en ook goed te begrijpen: het doet immers wat met je humeur, die warme zon. En vooral als je zwanger bent kan dat erg fijn zijn.

Maar, iedere dag in de hete zomerse zon komen kan ook voor risico’s zorgen. Zoals uitdroging, of een zwangerschapsmasker. Die dingen kun je gelukkig gemakkelijk vermijden met de juiste voorzorgsmaatregelen.

  • Smeer je in met een hoge factor: het is sowieso aan te raden je hele lichaam in te smeren met minimaal factor 30 als je in je bikini op het strand gaat liggen. Vooral je buik: die ziet veel minder zonnestralen dat je armen, benen of gezicht en zal dus ook eerder verbranden. Niet schadelijk voor je baby, maar wel erg vervelend voor jou als net je buik zou verbranden.
  • Vermijd het heetste moment van de dag: dat is tussen 12:00 en 15:00 ‘s middags. Je kunt dan de directe zon beter mijden en binnen, of in de schaduw gaan zitten. Je kunt het anders te heet krijgen en duizelig of misselijk worden. Let hierbij goed op de signalen van je lichaam, zodat dit niet hoeft te gebeuren. Als jouw lichaamstemperatuur trouwens langdurig stijgt, stijgt ook de temperatuur van de baby.
  • Drinken: wees bereid een hoop water te drinken tijdens de zomer als je zwanger bent! Je hebt sowieso meer water nodig als je zwanger bent, want je lichaam is hard aan het werken om je baby te groeien wat meer bloedvolume vereist en waardoor je hart sneller pompt. Al helemaal wanneer het zomer is, moet je gewoon genoeg water drinken omdat je dan ook veel zweet. Drink al voldoende voordat je écht dorst hebt. Drink water, thee, kokoswater of water verrijkt met wat fruit: frisdrank en sap tellen niet mee. Zo voorkom je uitdroging, wat mogelijk gevaarlijk is voor jou en je baby.
  • Vocht vasthouden verhelpen: zwangeren krijgen vaak te maken met het vasthouden van vocht, vooral tijdens de zomermaanden wanneer je extra veel drinkt. Die zwellingen met vocht zie je vaak bij je voeten of benen, waarom het een goed idee kan zijn je voeten ‘s avonds wat hoger te leggen dan je lichaam. Je benen en voeten laten masseren is dan al helemaal fijn. Vermijd ook het eten van veel zout, als je last hebt van vocht vasthouden.
  • Hoedje tegen zwangerschapsmasker: door ‘s zomers een hoed te dragen die schaduw biedt in je gezicht én zonnebrandcrème of dagcreme met SPF te gebruiken, voorkom je een zwangerschapsmasker. Dat is een pigmentstoornis waarbij donkere plekjes ontstaan op de huid van de zwangere.
  • Regelmatig rusten: de zon en de hitte zorgt ervoor dat je sneller vermoeid raakt, al helemaal als je een hoop dingen aan het doen bent of achter je andere kinderen aan het aanrennen bent. Om te voorkomen dat je duizelig, misselijk of oververmoeid raakt, kun je het beste regelmatig even gaan liggen of een dagelijks dutje doen. Luister goed naar je lichaam om te weten wanneer je een rustmoment nodig hebt, en pak die dan ook.

Zikavirus

Het risico om een zikavirusinfectie op te lopen is erg klein, maar niet nul. Besmetting met het zikavirus gaat meestal goed, maar bij 6% van de kinderen komen aangeboren afwijkingen, zoals microcefalie, voor. Zwangeren of vrouwen met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of zij een reis met een klein risico op zikavirus willen maken. Reizen naar de tropen blijft risicovol voor zwangeren, met name in het eerste en derde trimester. Voor een advies op maat, kun je je laten informeren bij de GGD.

Vaccineren

Strikt genomen mogen de meeste vaccinaties tijdens de zwangerschap gegeven worden. Als het niet anders kan, dan doen we dat ook. Vaccinaties met ‘levend vaccin’, zoals gele koorts, geven we liever niet. Onze ervaring is dat de meeste vrouwen het geen prettige gedachte vinden om tijdens de zwangerschap gevaccineerd te worden. De GGD kan je helpen met het afwegen van vaccineren of het risico van een infectie op reis.

Meer informatie

Serotiniteit

Lees informatie

Klachten

Lees informatie

Leven voelen

Lees informatie