Stuwing en andere ongemakken

Stuwing en andere ongemakken

De eerste dagen na de bevalling zullen je borsten steeds wat voller aanvoelen. Tussen de tweede en zesde dag na de bevalling begint je melkproductie echt op gang te komen. Je borsten lijken gespannen en vol, en dit noemen we stuwing. Deze stuwing wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer en een toename van lymfevocht in de borsten. Sommige vrouwen hebben hier weinig last van en voor andere vrouwen zorgt het voor veel ongemak. Regelmatig voeden (ongeveer 10 tot 12 keer per dag) helpt meestal om de stuwing binnen enkele dagen te verminderen.

In sommige gevallen kan de stuwing zo ernstig zijn dat je borsten echt heel hard en pijnlijk aanvoelen. Ze kunnen warm, kloppend en gezwollen zijn, soms zelfs tot in je oksel. De huid op je borsten kan strak en glanzend zijn. Deze vorm van stuwing kan zelfs leiden tot verhoging, wat soms verward wordt met een borstontsteking. Als je twijfelt of je een borstontsteking hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met je verloskundige, lactatiekundige of huisarts. In de meeste gevallen zal het behandelen van stuwing binnen 12 tot 48 uur verbetering brengen.

Tips:

  • Koude kompressen tussen de voedingen om zwelling en pijn te verlichten.
  • Het gebruik van een ontstekingsremmer of pijnstiller: paracetamol of ibuprofen.
  • Extra vaak voeden, waarbij je baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil.
  • Afkolven kan nodig zijn als je borsten zo gespannen zijn dat je tepels plat worden en je baby moeite heeft om goed aan te happen. Dit helpt de druk te verminderen en maakt het voor je baby gemakkelijker om te drinken. Afkolven zal de stuwing over het algemeen niet verergeren, maar doe het alleen indien nodig. Als je teveel gaat afkolven geef je signalen aan je lichaam dat er nog meer melk gemaakt moet worden waardoor er een teveel aan productie kan ontstaan.

Meer informatie

Kolven

Lees informatie

Starten met flesvoeding

Lees informatie

Starten met borstvoeding

Lees informatie