Starten met borstvoeding

Starten met borstvoeding

De eerste moedermelk die je produceert, staat bekend als ‘colostrum’. Direct na de bevalling is colostrum beschikbaar in de juiste samenstelling en hoeveelheden, en het zit boordevol antistoffen die je baby optimaal beschermen tegen infecties.

De reflexen die je baby tijdens de zwangerschap heeft ontwikkeld, worden na de bevalling gelijk actief. Je baby zal naar de borst zoeken en instinctief proberen aan te happen en te zuigen. Het is belangrijk om huid-op-huid contact te hebben, omdat dit dit proces voor zowel jou als je baby bevordert. Dit moment is cruciaal, want vanaf nu oefent je baby gelijk hoe hij moet aanhappen en drinken.

Frequent aanleggen is essentieel om de melkproductie op gang te brengen. De eerste dagen zijn met name om te oefenen, omdat je baby vanwege zijn opgebouwde reserves nog niet veel melk nodig heeft. Het kan het gebeuren dat je baby alsnog te veel gewicht verliest. Als het gewichtsverlies meer dan 7-10% van het geboortegewicht bedraagt en extra huid-op-huidcontact en aanleggen niet voldoende helpt, kan het nodig zijn om bijvoeding te geven. Bijvoeding kan bestaan uit je eigen afgekolfde moedermelk, donormelk of kunstvoeding.

Meer informatie

Stuwing en andere ongemakken

Lees informatie

Kolven

Lees informatie

Starten met flesvoeding

Lees informatie