Een paar dagen na de bevalling krijgen de meeste moeders een terugslag. Een officiële off-day, kraamtranen, of een huildag. De “babyblues” of “postpartum blues” genoemd. Oftewel: de vermoeidheid, de lichamelijke ongemakken, de ervaring van de bevalling en de nieuwe situatie worden je even teveel. Ook als alles goed gaat kun je zomaar in huilen uitbarsten. We zeggen wel eens; een moeder is net zo kwetsbaar als haar pasgeboren kind. De adrenaline begint uit te werken en de vermoeidheid begin je te voelen. Dit is heel normaal.
Tips
- Laat je tranen de vrije loop.
- Zeg visite af. Alleen mensen bij wie jouw tranen de vrije loop krijgen zijn welkom.
- Neem zoveel mogelijk rust, probeer te slapen wanneer dit kan. Dus ook overdag.
- Probeer op verzorgingsmomenten met je kind te praten, elkaar goed te bekijken, te masseren. Zo kan je genieten van je pasgeboren baby ondanks dat je je verdrietig voelt.
- Probeer erop te vertrouwen dat je weer zult herstellen. Ook al duurt het misschien langer dan je dacht, er komt echt een stijgende lijn.
- Bespreek de bevalling nog eens met een van ons en stel je vragen.
- Vertel je verhaal aan vertrouwde mensen zoals je ouders of goede vriendinnen.
- Vraag adviezen voor lichamelijke ongemakken zodat je weet wat normaal is, maar soms zijn er ook nog goede tips en tricks om de klachten te doen verminderen.
Kraamtranen of depressie?
Kraamtranen kunnen je soms zo overvallen dat je bang kan zijn dat het niet meer normaal is wat je voelt. Ben ik nu depressief? Is dit een postpartumdepressie? Het belangrijkste onderscheid tussen kraamtranen en een postpartum depressie is dat kraamtranen meestal binnen enkele uren, dagen of hooguit twee weken verdwijnen. In het geval van een postpartum depressie nemen de symptomen niet zo snel af en kunnen ze ernstiger worden. Dus als je je tijdens de kraamweek even neerslachtig voelt, is er geen reden tot bezorgdheid dat dit direct naar een depressie leidt. Aan de andere kant is het ook niet realistisch om klachten die aanhouden en verergeren simpelweg af te doen als ‘gewone kraamtranen’. Het is belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie: als je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is, is dat waarschijnlijk ook zo. Dit betekent niet dat er iets ernstig mis is, maar het is wel verstandig om hulp te zoeken. Bespreek het met ons en wij kunnen zorgen dat je de best passende zorg krijgt die jij op dat moment nodig hebt.