Onze zorg
Bij onze praktijk staat een toegewijd team van vijf enthousiaste verloskundigen voor je klaar: Winnie Ottenhof, Emmelie Schurink, Margriet Veerman, Heleen de Vreede en Aline Guijt. Daarnaast hebben we Donna de Groot als onze waarneemster en twee praktijkassistentes, Marjan Mühren en Bianca Smit.
Onze samenwerkingen zijn essentieel om jou de best mogelijke zorg te bieden. We werken nauw samen met ziekenhuizen, kraamzorg en echoscopistes. Daarnaast hebben we een uitgebreid netwerk van zorgverleners in de regio, waardoor de lijntjes kort zijn met onder andere huisartsen, fysiotherapeuten, jeugdgezondheidszorg en het Amsterdam UMC. Wil je meer weten over onze samenwerkingen? Lees hier verder.
Als lid van KNOV volgen we richtlijnen en beroepsnormen, en staan we ingeschreven in het kwaliteitsregister voor verloskundigen. Onze kennis en vaardigheden zijn altijd up-to-date om je de beste zorg te geven tijdens je zwangerschap en bevalling.
Benieuwd hoe jouw traject er bij ons uit kan zien? Bekijk dan hier het zorgpad. We begeleiden je graag tijdens deze bijzondere fase in je leven en staan altijd voor je klaar met persoonlijke aandacht en professionele zorg.
Onze visie
Aandacht
Wij vinden het belangrijk tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed toegankelijk te zijn en je met raad en daad bij te staan. Het is essentieel om je gezien en gehoord te voelen door je zorgverlener. We willen dat je de ruimte voelt om ons te kunnen bellen als je ergens mee zit of ergens over wilt praten. We nemen dan ook graag de tijd voor je als je langskomt op het spreekuur.
Vertrouwen
De zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn hele intieme periodes. Je lijf verandert en je kan je soms onzeker en emotioneel voelen. Daarnaast moet je je ineens letterlijk ‘bloot’ geven, dat kan best spannend zijn. Je leert ons hele team kennen, zodat je bij de bevalling een bekend gezicht treft. Het is belangrijk dat je je vertrouwd voelt bij ons en dat we over alles kunnen praten.
Ruimdenkend
We denken graag met je mee. Heb je een geboorteplan gemaakt en wil je graag hands-off thuis in bad bevallen? Of is jouw verzoek om zo snel mogelijk een ruggenprik in het ziekenhuis te krijgen? We staan open voor jouw ideeën en visie en willen samen met jou naar de mogelijkheden kijken. Als de standaard protocollen voor jou niet passend zijn kunnen we samen een goed alternatief zoeken. We vinden het dus ook fijn als je bij ons aan geeft wat je wensen zijn en wat je belangrijk vindt. Indien er bepaalde verzoeken buiten de richtlijnen vallen nemen we dit serieus. We overleggen dit dan binnen het team om te kijken wat ieders visie is, en komen samen met jou tot een goed plan.
Kennis
Binnen ons team vinden het allemaal leuk om nieuwe dingen te leren en werken dan ook graag mee aan pilots of wetenschappelijke onderzoeken, uiteraard met toestemming van de cliënt. We staan open voor verandering, vernieuwing en verbetering. Winnie is naast verloskundige ook echoscopiste (n.p.), Aline en Heleen zijn Master of Science in de verloskunde en Marjan Lactatiekundige IBCLC. Daarnaast plaatsen Aline en Winnie ook spiralen. De kennis die wij hebben verzameld delen we graag met anderen, dus we leiden ook nieuwe verloskundigen op. Er is wel altijd ruimte om aan te geven dat je liever geen stagiaire bij je controle of bevalling hebt.
Jouw zorgpad
In het onderstaande tijdspad zie je wat je kan verwachten qua zorg in de zwangerschap, zowel de echo’s bij de echoscopiste als de controles bij de verloskundige. Uiteindelijk is het zorgpad op jouw persoonlijke situatie en wensen afgestemd.
Aanmelden kan vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is! Wij zien er naar uit om kennis te maken en je te begeleiden tijdens je zwangerschap, bevalling en kraambed.
In sommige gevallen wordt al vroeg in de zwangerschap een echo aangeraden. Bijvoorbeeld bij:
- Bloedverlies in het begin van de zwangerschap;
- Twijfel over de zwangerschapsduur;
- Verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
- Bij dragerschap bij beide ouders van een erfelijk overdraagbare aandoening, waarbij vervolgonderzoek in een academisch ziekenhuis noodzakelijk is;
- Een miskraam in de voorgeschiedenis.
Soms is het niet medisch noodzakelijk maar vinden ouders het fijn om vroeg te kijken. Dit wordt dan niet altijd vergoed door de zorgverzekering, dus er zijn mogelijk extra kosten aan verbonden. Overleg dit even met onze assistente.
Bij het intakegesprek ontvang je veel informatie van ons en ontvangen wij graag informatie van jullie.
Wij hebben deze afspraak in twee delen gesplitst; één deel bij onze praktijkassistente en één deel bij de verloskundige.
De verloskundige neemt uitgebreid vragen met je door over o.a. je gezondheid, ziektegeschiedenis, gezondheid van partner en familie, medicijngebruik, eventueel rookgedrag, alcohol- en drugsgebruik. Deze vragen zijn ook van toepassing voor je partner. Indien dit niet je eerste zwangerschap is bespreken we ook het verloop van de vorige zwangerschap en bevalling. Indien gewenst geven wij informatie over de mogelijkheden van prenataal onderzoek. Let op: aangezien deze afspraak zo vroeg in de zwangerschap is, kan er NIET naar het hartje worden geluisterd en wordt er GEEN echo gemaakt.
De praktijkassistente meet je bloeddruk en neemt een aantal vragen met je door over o.a. foliumzuur, voeding en leefstijl. Zij vraagt je lengte en gewicht om je BMI van voor je zwangerschap te bereken. Dit is belangrijk om gerichte adviezen voor de zwangerschap te kunnen geven. Van de assistente krijg je ook informatie over onze praktijk, het laboratorium onderzoek, gezonde voeding en leefstijl.
Iedereen die zich bij ons inschrijft wordt na het intakegesprek binnen het team besproken en indien nodig besproken in het overleg met de gynaecologen.
Deze afspraak is bij 13 a 15 weken zwangerschap en duurt ongeveer 20 minuten. Bij deze afspraak krijg je de laboratoriumuitslagen, wordt je bloeddruk gecontroleerd, wordt er uitwendig onderzoek van de buik verricht, hartje geluisterd en indien je vragen hebt worden die beantwoord. Je bent inmiddels besproken op het teamoverleg dus we kunnen met jou bespreken wat het zorgpad wordt en of er extra onderzoeken geïndiceerd zijn. Dit wordt naar jouw wensen aangepast. Je krijgt voor je werkgever een zwangerschapsverklaring mee. Aan het eind van deze controle krijg je je eigen zwangerschapskaart mee; een uitdraai met al je gegevens erop. Het is aan te raden deze kaart altijd bij je te dragen (ook op je werk en bij vakantie) en bij elke controle en echo mee te nemen.
Bij de 13 wekenecho kun je laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho, alleen het kindje is nog een stuk kleiner dus het is minder gedetailleerd dan de 20 wekenecho.
De vervolgcontroles zijn in het begin elke vier weken. Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap zijn de controles elke 3 weken, vanaf 30 weken elke 2 weken en vanaf 36 weken elke week. In overleg met jou kan hier in afgeweken worden. De vervolgcontroles duren ongeveer 20 minuten, op verzoek kan er natuurlijk altijd een dubbel consult gepland worden. Bij elke controle wordt de bloeddruk gemeten, controleren we met uitwendig onderzoek de groei van het kindje, luisteren we naar het hartje en is er tijd om vragen te beantwoorden. Op deze manier houden we jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten.
Tip! Download de orfeus app om altijd je zwangerschapsgegevens bij de hand te hebben. Inlogcodes kun je aanvragen bij onze praktijkassistente.
Bij de 20 wekenecho wordt heel uitgebreid naar de organen van het kindje gekeken. Er wordt gekeken over er lichamelijke afwijkingen zijn zoals een hart- of hersenafwijking. Indien er bij ons op de praktijk iets wordt gevonden wat er anders uitziet dan normaal word je doorverwezen naar het AMC voor verder onderzoek.
Indien er een medische reden voor is maken we groeiecho’s. Dit is niet in iedere zwangerschap, dus het kan zijn dat je na de 20-weken echo geen medische echo meer hebt. Dan kan je altijd op eigen verzoek een pretecho inplannen. Deze moet je dan ook zelf betalen. Redenen om groeiecho’s te maken zijn als we op de hand twijfelen over de groei van de baby, of als je een hoog of laag BMI hebt. Het kan ook zijn dat je een eerder kindje hebt gekregen die heel klein of juist groot was waardoor we nu de groei extra willen monitoren. We maken dan in principe groeiecho’s bij 28, 32 en 36 weken. Bij de groeiecho’s worden het hoofdje, de buikomvang, de beenlengte en het vruchtwater gemeten. Ook wordt er naar de ligging van de baby gekeken.
In de tussentijd heb je al meerdere algemene controles gehad. Vanaf 27 weken is het belangrijk je kindje iedere dag goed te voelen bewegen doorklik naar leven voelen. Dit bespreken we ook op deze controle. Tussen de 27 en 28 weken kan het zijn dat we nog een keer bloed moeten prikken voor de Rhesus-D of c factor doorklik naar RIVM rhesus. Dit is alleen indien jij een negatieve bloedgroep hebt. Bij Rhesus-D wordt er ook gekeken of je kindje Rhesus-D positief of negatief is. Is je kindje Rhesus-D positief, verschillend van jouw bloedgroep, dan krijg je bij 30 weken zwangerschap en na de bevalling een injectie met antistoffen (anti-D). Zodat je geen antistoffen maakt tegen de bloedgroep van de baby. Vanaf 28 weken kunnen we de ligging van de baby voelen. Bij 30 weken prikken we nog een keer bloed om te kijken of je geen bloedarmoede hebt en controleren we of er sprake is van zwangerschapsdiabetes.
Naast de informatie die je op het spreekuur krijgt sturen we rond 30 weken de bevalvoorlichting, die we tegenwoordig online doen in de vorm van een filmpje. Daarnaast geeft Marjan Mühren een informatiebijeenkomst over borstvoeding waar je je voor in kunt schrijven.
Je komt nu iedere twee weken op controle en bent je waarschijnlijk steeds meer aan het voorbereiden op de bevalling. We lopen je gegevens na en bespreken je eventuele geboorteplan (doorklik naar geboorteplan). We voelen of je kindje al begint in te dalen en bespreken wanneer je ons moet bellen.
Indien het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt beoordelen we dit verder op de echo. Dit gebeurt niet standaard dus alleen op indicatie.
Onze samenwerkingen
Goede zorg lever je nooit alleen. Het is belangrijk om samen te werken met ketenpartners. Lees hieronder meer over onze samenwerkingen.
Ziekenhuizen
Het kan zijn dat er in jouw zwangerschap een medische indicatie ontstaat en dat we de zorg met het ziekenhuis delen of dat we de zorg helemaal overdragen aan het ziekenhuis. We werken intensief samen met o.a. de gynaecologen en verloskundigen van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam-Noord. Met het Dijklander Ziekenhuis hebben wij een Integrale Geboortezorg Organisatie genaamd Geboortehart. Dit is een hele nauwe samenwerking met alle zorgverleners uit de regio Waterland en West-Friesland die te maken hebben met de geboorte: verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, echoscopisten en kinderartsen. We stemmen de zorg nauwkeurig af op jouw persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en wensen.
Kraamzorg
Wij hebben korte lijntjes met alle kraamzorg bureaus in de omgeving. Bij kraamzorg afgenomen bij ons eigen kraamzorgbureau Kraamzorg Waterland Oost zijn deze lijntjes net nog even korter. Wij volgen samen scholingen zoals bijvoorbeeld acute verloskunde, waardoor we volledig op elkaar ingewerkt zijn.

Echoscopie
De echoscopistes van Echopraktijk WAZ (Waterland Amsterdam Zaanstreek) maken de echo’s bij ons op de praktijk. Zij maken alle soorten echo’s dus zowel pretecho’s als medische echo’s en ook tweedelijns echo’s in samenwerking met in samenwerking met de gynaecologen van het Dijklander Ziekenhuis. Denk hierbij aan cervixlengte-metingen (het meten van de lengte van de baarmoedermond bij dreigende vroeggeboorte), Dopplers (meten van de bloeddoorstroming van de navelstreng bij mogelijk groeivertraging van een kind) en andere gynaecologische echo’s.
Overige samenwerkingen
Verder hebben we een breed scala aan zorgverleners in de regio waarmee de lijntjes kort zijn zoals huisartsen, fysiotherapeuten, jeugdgezondheidszorg maar ook het Amsterdam UMC. Na het intakegesprek melden wij aan je huisarts dat je zwanger bent, dit om fouten bij behandeling en/of medicatie te voorkomen. Na je bevalling sturen wij een verslag van je bevalling naar je huisarts. Aan het eind van het kraambed gegeven wij je gegevens door aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, zij komen ongeveer twee weken na de bevalling bij jullie thuis langs. Tijdens het intakegesprek vragen we hier toestemming voor.