Ontsluitingsfase

Ontsluitingsfase

Voorweeën

Heb je last van regelmatig harde buiken? De samentrekkingen van de baarmoeder kunnen oefenweeën/voorweeën zijn. De harde buiken komen dan nog onregelmatig, ze blijven qua kracht hetzelfde, komen niet sneller achter elkaar, lopen maakt ze niet sterker, ze verdwijnen vaak als je gaat liggen en ze zitten meestal bovenin de baarmoeder. Voorweeën kunnen overgaan in echte weeën, maar kunnen ook weer volledig afzakken. Je mag natuurlijk altijd even bellen met de dienstdoende verloskundige om te overleggen.

Weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. Belangrijk is dan zelf ook even tot rust proberen te komen. Probeer tussen de weeën door zoveel mogelijk te ontspannen.

Over het algemeen worden weeën sterker, komen vaker, regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert. Door de weeën zal de baarmoedermond eerst zachter (verweken) en korter (verstrijken) worden en daarna open gaan (ontsluiting). Meestal komen goede weeën elke 3 à 4 minuten en duren ongeveer 1 minuut. Dat zijn 12 à 15 weeën per uur. Soms zijn de weeën zo heftig dat je moet overgeven. Dat is niet erg, maar het kan wel vervelend zijn. Soms zijn de weeën vooral voelbaar in de rug of benen. De laatste paar cm’s ontsluiting zijn vaak het heftigste, gelukkig is dan het eind in zicht. Als de baarmoedermond helemaal open is heb je volledige ontsluiting (10 cm). Na de ontsluitingsweeën komen persweeën die zorgen dat het kind naar buiten geduwd wordt, dit noemen we de uitdrijving.

Wij komen bij je thuis om te beoordelen of alles goed gaat met jou en de baby. Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, kunnen we mee kijken met de weeën en voelen naar de ontsluiting. Zo krijg je een goede indruk over de fase van je bevalling. Heel vroeg in de bevalling is het voor ons ook wel eens moeilijk om te beoordelen of de bevalling echt begonnen is. Geduld is dan een schone zaak; een paar uur later weet je vaak meer.

Heb je gekozen voor een thuisbevalling dan is het handig alles rustig aan klaar te zetten. Heb je gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis, dan blijf je meestal het eerste gedeelte van de bevalling ook thuis in je eigen omgeving. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen of om een medische reden in het ziekenhuis moet bevallen, beslissen we samen wanneer we daar heen gaan.

Gebroken vliezen

De vliezen kunnen breken voor of tijdens de bevalling. Wanneer ze gebroken zijn loopt er meestal continu wat vruchtwater af. Vruchtwater raakt nooit helemaal op, er wordt steeds nieuw vruchtwater aangemaakt.

Twijfel je of je vliezen gebroken zijn, bewaar dan je maandverbanden of ondergoed waar water in opgevangen is. Je kunt een plastic zakje in je onderbroek doen, daar blijft het water vaak op liggen waardoor we het samen beter kunnen beoordelen.

Vruchtwater is normaal helder van kleur (kleurloos). Als het groen of bruin is heeft de baby in het vruchtwater gepoept en is het verstandig direct de dienstdoende verloskundige te bellen.

Meestal komen de weeën na het breken van de vliezen binnen 24 uur op gang. In verband met infectiegevaar is het belangrijk niet in bad te gaan, niet te vrijen en geen tampons te gebruiken. Neem je temperatuur op. Is je temperatuur hoger dan 37,5 graden bel dan direct de dienstdoende verloskundige.

Als de vliezen nog niet spontaan zijn gebroken, kunnen we dit gewoon afwachten of later tijdens de bevalling de vliezen kunstmatig breken. Soms is daar een bepaalde reden voor zoals dat de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat doet geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen.

Komen de weeën niet op gang binnen 24 uur na het breken van de vliezen, dan neemt de gynaecoloog/klinisch verloskundige de zorg van ons over omdat de kans op infectie dan groter wordt. Blijven de weeën uit, dan zal de bevalling na 48-72 uur met een infuus worden opgewekt.

Meer informatie

Badbevalling

Lees informatie

De baby is er

Lees informatie

Nageboortetijdperk

Lees informatie