Het wordt weer rustig in je buik en je hebt nu tijd om bij te komen. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Dit kan aanvoelen als een wee, en wordt dan ook een ‘nawee’ genoemd.
Wij kunnen controleren of de placenta los ligt, bijvoorbeeld door de navelstreng een beetje op spanning te houden terwijl we aan je buik voelen. Als de placenta los ligt, komt deze naar buiten door nog een keer mee te persen. Ondertussen voelen wij hierbij aan je buik en indien nodig geven we wat tegendruk. Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Hierbij voel je weer even druk op je vagina, dit is vaak heel kort. Meestal is het een opluchting als de placenta ook geboren is. Met de placenta komt wat bloed mee. Dit is normaal en wordt minder als je baarmoeder goed samentrekt. Wij blijven het bloedverlies en het samentrekken van de baarmoeder in de gaten houden.
Vaak komt de placenta binnen een half uur na de geboorte. Als de placenta (nog) niet komt kunnen we adviseren om medicijnen (oxytocine) te geven en je blaas te legen. Afhankelijk van hoeveel bloed je verliest en hoe het verder met je gaat is het mogelijk om af te wachten. Het kan ook nodig zijn je naar de gynaecoloog, arts of verloskundige van het ziekenhuis te verwijzen voor verdere behandeling. Er kunnen bijvoorbeeld extra medicijnen gegeven worden. Soms is het nodig de placenta op de operatiekamer te verwijderen. Dit kan ook nodig zijn wanneer de placenta niet compleet geboren wordt. Dit wordt ‘natasten’ genoemd. Het is namelijk belangrijk dat er geen resten van de placenta achterblijven in je buik.