Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij de embryo.
Bij een spontane miskraam kun je naast helder bloedverlies ook stolsels verliezen. Soms is zelfs het vruchtje goed herkenbaar. Je kunt het vruchtje eventueel tijdelijk bewaren in een bakje koud water (watermethode).
Er zijn verschillende miskramen te onderscheiden, alle afhankelijk van de zwangerschapsduur en wel of geen bloedverlies.
- BLIGHTED OVUM
Hierbij is de groei van de zwangerschap al vroeg gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Meestal kom je hier achter bij het maken van een echo, je ziet dan alleen een vruchtzak. Dit wordt ook wel een windei genoemd. - MISSED ABORTION
Hierbij is de groei van de zwangerschap al iets verder gekomen en een embryo is dan wel zichtbaar. Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur. Meestal kom je hier achter bij het maken van een echo. - SPONTANE ABORTUS
Hierbij is er spraken van een weeënachtige menstruatiepijn en/of bloedverlies met of zonder verlies van het vruchtje. Op de echo is dan soms nog wel een embryo zichtbaar en soms niet meer.
BLOEDVERLIES?
Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap komt vaak voor en is meestal onschuldig. De oorzaken voor het bloedverlies verschillen. Oorzaken kunnen behalve een (dreigende) miskraam, afwijkingen aan de baarmoedermond, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een contactbloeding (bloeding die optreedt na het hebben van gemeenschap) zijn. Ook kan het zo zijn dat het bloedverlies dat heel vroeg in de zwangerschap optreedt wordt veroorzaakt door het ingroeien van de bevruchte eicel in de baarmoederwand.
WAT MOET IK DOEN?
Indien je bloedverlies hebt altijd contact opnemen met de dienstdoende verloskundige 0299-223799!
De verloskundige zal je telefonisch te woord staan en samen met jou kijken wat het beste is te doen. Afhankelijk van het bloedverlies en je zwangerschapstermijn zal er zo spoedig mogelijk een echo gepland worden. Dit is meer ter geruststelling of bevestiging van de vermoedens dan dat het medisch noodzakelijk is. Helaas is de uitslag hiervan ook geen garantie.
Soms is de zwangerschap nog zo pril dat een echo geen antwoord kan geven. Dan kun je helaas niets anders doen dan afwachten.
OP DE ECHO GEEN HARTSLAG GEVONDEN?
Er zijn verschillende opties wanneer er bij de echo een miskraam is aangetoond.
- AFWACHTEN
Meestal komt een miskraam na een aantal dagen vanzelf op gang. Je kunt afwachten tot maximaal 2 weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Het kan natuurlijk wel emotioneel zwaar zijn. - NIET AFWACHTEN
Als je niet wilt afwachten, verwijzen we je door naar de gynaecoloog. De gynaecoloog kan medicatie voorschrijven om de miskraam op gang te brengen of er kan gekozen worden voor een curettage. Afhankelijk van de termijn en inzichten van de gynaecoloog zal de gynaecoloog de verschillende opties met je bespreken.
BEHANDELINGEN
- BEHANDELING MET TABLETTEN
Bij een behandeling met medicijnen krijg je van een gynaecoloog tabletten. Deze worden ingebracht in de vagina. Je wacht daarna thuis af. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam dezelfde dag op gang. De medicijnen zorgen voor menstruatiekrampen en bloedverlies. Soms werken de medicijnen niet zoals gehoopt en is de miskraam niet compleet. Er kan dan afgewacht worden of het alsnog spontaan op gang komt en anders is een curettage nog een mogelijkheid. - CURETTAGE
Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.
Goed om te weten – Als je een miskraam hebt gehad, dan is kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter!
Wij bieden je bij een volgende zwangerschap een vroege echo aan.