Het is handig inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Schrijf daarom de 1e dag van je laatste menstruatie op. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.Bij een cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen is de kans groter dat er geen eisprong plaatsgevonden heeft.
Ovulatie
De eisprong vindt rond de 14e dag plaats. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan als een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Dan kan je elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur rectaal meten. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zo een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietesten te koop.
Afscheiding
Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.
Kans op zwangerschap
Tot je 30e heb je elke maand ongeveer 20% kans om zwanger te worden. Daarna neemt de kans op een (gezonde) spontane zwangerschap langzaam af. Na je 35ste is de kans nog 10%. Het kan dus een jaar duren tot je zwanger wordt. Na 1 jaar is 80% van de vrouwen spontaan zwanger.
Vrijen in de vruchtbare periode
Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je om de twee of drie dagen vrijt. Vaker mag, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer er een eisprong is? De meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.
Wanneer hulp zoeken?
Wanneer is het belangrijk om hulp te zoeken wanneer het niet lukt om zwanger te worden?
- Het kan zijn dat het vrijen niet goed lukt. Bespreek dit dan met je partner of neem contact op met je huisarts of met ons om erover te praten. De ervaring leert dat dit helpt.
- Wanneer je een chronische ziekte hebt zoals diabetes, hoge bloeddruk, schildklierziektes, epilepsie, trombose, astma, depressie en angststoornissen dan verdient dit al voor de zwangerschap extra aandacht.
- Als er in je naaste familie (of die van je partner) een erfelijke ziekte voorkomt, zoals taaislijmziekte, spierziekten, het downsyndroom of een open ruggetje.
- Als het onduidelijk is of er een eisprong is (bijvoorbeeld omdat je een halfjaar niet hebt gemenstrueerd);
- Als je een jaar lang hebt geprobeerd om zwanger te worden
De eerste stap is om contact op te nemen met je huisarts. Voel je ook vrij om met ons te sparren.