Leven voelen

Leven voelen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen.

Vanaf 27 weken zwangerschap is het belangrijk dat je je kindje dagelijks voelt bewegen. Als de conditie van je kindje vermindert, zal hij/zij minder gaan bewegen om energie te sparen.

Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat je baby minder ruimte heeft. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt.

Contact opnemen

Als richtlijn voor normale kindsbewegingen vanaf 27 weken kan het volgende worden aangehouden:

  • Minimaal 10 bewegingen over de dag verspreid, wanneer je bezig bent met dagelijks activiteiten.
  • Minimaal 10 bewegingen binnen 2 uur, als je in rust bent en gefocust bent op bewegingen van je kindje. Ga dus bij twijfel altijd even liggen op je zij en probeer echt contact met de baby te maken. Meestal voel je het kindje dan weer bewegen.

Het belangrijkste: je eigen gevoel over de kindsbewegingen is de beste indicator voor het “goed” voelen van je kindje. Elk kindje is namelijk anders, er zijn nu eenmaal rustige en drukke kindjes en de ligging van de placenta maakt ook verschil. Het is daarom van groot belang om grote veranderingen in het voelen van de bewegingen, met name als je kindje (veel) minder beweegt dan je gewend bent, serieus te nemen. Neem bij twijfel over de bewegingen altijd direct contact met de dienstdoende verloskundige op (0299-223799).

De verloskundige spreekt dan of direct met je af op een van de spreekuurlocaties of komt zo snel mogelijk naar je toe. De verloskundige zal je daarna waarschijnlijk doorsturen naar het ziekenhuis om een hartfilmpje (CTG) te laten maken en een echo om de conditie van jullie kindje te bepalen.

Meer informatie

Serotiniteit

Lees informatie

Klachten

Lees informatie

Vakantie

Lees informatie