Leefstijl

Leefstijl

Gewichtstoename

Een normale gewichtstoename in de zwangerschap is ongeveer 11-15 kg. Had je voor je zwangerschap ondergewicht of overgewicht dan is het aan te raden extra op je voeding en leefstijl te letten. Wij geven extra adviezen en er zijn bij een BMI lager dan 18 en hoger dan 30 extra onderzoeken geïndiceerd. Het is aan te raden een consult bij een diëtist te overwegen.

Roken, alcohol en drugs

Sigaretten rook, alcohol en drugs bevatten schadelijke stoffen voor zowel jezelf als je kindje. Het gebruik hiervan geeft een grotere kans op problemen tijdens de zwangerschap en geboorte. Het kan de ontwikkeling van het kind ernstig verstoren en lichamelijke afwijkingen veroorzaken, het wordt dan ook sterk afgeraden in de zwangerschap.

Mocht je niet zonder sigaretten (incl. e-smoker), alcohol houdende dranken en/of hard/softdrugs kunnen, bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met de verloskundige. Misschien kunnen wij je begeleiden bij het stoppen en/of je doorverwijzen naar de juiste hulpverleners om je te ondersteunen bij het stoppen van deze middelen.

Verblijven in een omgeving waar gerookt wordt heeft ook een nadelige invloed op je kindje.

Kattenbak en tuin

Bij het verschonen van de kattenbak of werken in de tuin is er een kans om in contact te komen met de toxoplasmose parasiet. Een besmetting hiermee kan schadelijke gevolgen hebben voor je kindje. Laat dit dus liever door een ander doen.

(Kinder)boerderij

Indien je op een boerderij woont of werkt is het af te raden te helpen met lammeren, of goede handschoenen aan te trekken. Ga je op bezoek bij een kinderboerderij knuffel dan liever geen pasgeboren lammetjes/geitjes. Dit in verband met een mogelijk besmetting met chlamydia en/of listeria.

Verven

Gebruik bij verven in je huis bij voorkeur verf op waterbasis en zorg voor een goede ventilatie. Je haren verven mag, ook in het begin van de zwangerschap, maar gebruik wel goede producten en zorg voor goede ventilatie. Vanwege een veranderde talgproductie kan je haar anders reageren als je zwanger bent.

Kinder(infectie)ziekten

Het is aan te raden om goed op de hygiëne te letten bij kleine kinderen, dit in verband met de kans op besmetting van allerlei kinderziekten. Vooral luiers verschonen en een beker of lepel delen met je kind zijn besmettingsbronnen. Heeft een kindje in je omgeving een kinderziekte probeer dan uit te vinden om welke ziekte het gaat. Wil je zo spoedig mogelijk antwoord op je vragen over kinderziekten, bel dan de dienstdoende verloskundige.

Sporten

Blijf tijdens je zwangerschap lekker doorsporten zoals je gewend bent (muv duiken of contactsporten zoals kickboxen/hockey). Zo houd je je conditie op peil, onmisbaar in aanloop naar de bevalling. Daarnaast heb je minder kans op bekkenklachten, hoge bloeddruk en zwangerschapssuiker wanneer je regelmatig sport. Ben je niet zo’n sporter? Ga dan wandelen, fietsen of zwemmen om in beweging te blijven.

Meer informatie

Serotiniteit

Lees informatie

Klachten

Lees informatie

Leven voelen

Lees informatie