Kraamzorg is eigenlijk een hele bijzondere en unieke manier van zorg voor moeder en kind. Met uitzondering van Nederland is er geen ander land waar vrouwen een kraamverzorgende in huis ontvangen. Deze kraamverzorgenden assisteren niet alleen bij het verzorgen van de pasgeborene, maar bieden ook begeleiding bij borstvoeding. In principe is de kraamverzorgende er de eerste 8 dagen na de bevalling, waarbij ze jou en je partner alle nodige vaardigheden bijbrengen om met elkaar een goede start te maken.
Taken
De taken van een kraamverzorgende kunnen variëren, maar over het algemeen richten ze zich op:
- Verzorging van de moeder: Kraamverzorgenden helpen de moeder met rust, voeding en hygiëne. Ze kunnen ook ondersteuning bieden bij eventuele lichamelijke ongemakken na de bevalling. Ook voeren de controles uit zoals het voelen naar de baarmoeder en het opmeten van de temperatuur.
- Verzorging van de baby: Ze leren ouders hoe ze de baby moeten verzorgen, zoals het verschonen van luiers, het doen van een badje en het voeden van de baby.
- Huishoudelijke taken: Naast de zorg voor moeder en baby, helpen kraamverzorgenden vaak ook bij lichte huishoudelijke taken, zoals koken, schoonmaken en wassen, om het gezin te ontlasten.
- Ondersteuning bij borstvoeding: Voor moeders die borstvoeding willen geven, bieden kraamverzorgenden begeleiding en advies om een succesvolle start te maken met de borstvoeding. Dit eventueel in overleg met de lactatiekundige en de verloskundige.
Uren
Het wettelijke minimumrecht op kraamzorg bedraagt 24 uur, verdeeld over een periode van 8 dagen. Het maximale recht op kraamzorg is 80 uur. Gewoonlijk wordt er standaard 49 uur kraamzorg gegeven. Het precieze aantal uren dat je ontvangt, wordt vastgesteld tijdens het intakegesprek die ongeveer rond 30 weken plaatsvindt.
Wij bepalen samen met jouw kraamverzorgster of de uren moeten worden verlengd. Dit kan voorkomen bij complicaties in het herstel, psychische problemen, voedingsproblemen of bijvoorbeeld bij een tweeling.
Ook wordt er rekening gehouden met de gezinssamenstelling. Alleenstaande moeders krijgen meer ondersteuning. Het aantal uren kan daarentegen worden verminderd indien je al enkele dagen in het ziekenhuis hebt doorgebracht tijdens het kraambed. Tevens heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen voor minder uren kraamzorg. Je kan bij de intake al aangeven om voor 3-uurs zorg te kiezen waarbij de kraamverzorgster er dus drie uur per dag is.
Kosten
Het merendeel van de kraamzorg uren wordt gedekt door de basiszorgverzekering. De overheid heeft bepaald dat je tevens een eigen bijdrage per uur dient te betalen. In sommige gevallen wordt deze eigen bijdrage alsnog vergoed via je aanvullende verzekering. Voor een nauwkeurig inzicht in jouw specifieke situatie, raadpleeg je de voorwaarden van je polis.
Kraambureaus
Er zijn verschillende kraambureaus in de regio. Een hiervan is ons eigen bureau, namelijk: Kraamzorg Waterland Oost. Wij hebben korte lijntjes met alle kraamzorg bureaus in de omgeving, maar bij onze eigen organisatie zijn deze lijntjes net nog even korter. Wij volgen samen scholingen zoals bijvoorbeeld acute verloskunde. Ook kunnen we tijdens de zwangerschap jou steeds beter leren kennen en goed kijken wat en wie bij jouw wensen past. Het is aan te raden om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een bureau om te voorkomen dat het bureau naar voorkeur vol is.