Een pas bevallen vrouw kan te maken krijgen met allerlei fysieke ongemakken en daar vragen over hebben. Een aantal van deze klachten hebben we op een rijtje gezet en uitgelegd.
Koude rillingen zonder koorts
Veel vrouwen krijgen kort na de bevalling last hiervan. Dit komt door de zware inspanning van de spieren tijdens de bevalling, het verdwijnt vanzelf na een paar uur. Soms helpt het om even wat zoets te eten en/of te drinken.
Naweeën
Wanneer een bevalling snel verlopen is kan je de eerste dagen na de bevalling last hiervan krijgen. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt en het bloedverlies beperkt blijft. Vaak plassen en veel rusten helpt tegen naweeën en bloedverlies. Indien deze weeën erg pijnlijk zijn mag je elke vier uur 1 Paracetamol tablet 500mg., zonder cafeïne of codeïne nemen.
Slapeloosheid
Dit komt veel voor, o.a. door de emoties van het hebben van een kindje en je nieuwe rol als moeder. Probeer overdag bij te slapen. Rusten zonder te slapen zorgt er ook al voor dat je adrenaline pijl daalt en je uiteindelijk weer kan slapen. Het kan slim zijn om je ervaringen van de bevalling op te schrijven. Dit helpt bij het verwerken, zodat je er ‘s nachts minder mee bezig bent.
Moeilijk plassen
Tijdens de baring staat er veel druk op de bekkenbodem en urineleiders, hierdoor ontstaat er oedeem(vocht) rond de urineleiders en kan de bekkenbodem tijdelijk gevoelig zijn. Het kan dan moeilijk zijn om direct na je bevalling te plassen. Belangrijk is dat je gewoon drinkt en regelmatig je blaas probeert te legen.
Obstipatie
Door pijn van de bekkenbodem en omdat de darmen nog minder hard werken kan dit voorkomen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en dat er genoeg vezels in je voeding zitten. Neem ook de tijd om naar het toilet te gaan.
Stuwing
Bij elke vrouw komt na ongeveer 2 dagen de borstvoeding op gang, dit is hormonaal geregeld. Geef je borstvoeding dan is het aan te raden vaak kleine beetjes te voeden. Geef je geen borstvoeding dan kan je de klachten verlichten door te koelen. Paracetamol mag eventueel gebruikt worden.
Aambeien
Door de druk van de bevalling of obstipatie kunnen aambeien ontstaan. In principe slinken aambeien vanzelf. Als het erg oncomfortabel is dan kun je een pijnstillende zalf vragen aan de huisarts (Lidocaïne zalf). Deze zalf doet echter niets voor de aambeien zelf. Direct na de bevalling zou je op je aambeien een neusspray (met vaatvernauwend middel) kunnen sprayen. Om de aambeien verder te behandelen kun je curanol gebruiken (kuur = zalf en tabletten, kan ook apart). De verloskundige heeft dit in haar visitetas zitten en het is verkrijgbaar via www.zwangerschapswinkelonline.nl
Hechtingen
Bij hechtingen is de hygiëne extra belangrijk. Spoel de wond goed schoon met water als je naar het toilet bent geweest, eventueel Aryana tinctuur. Om de wond te ontsmetten kun je Aryana tinctuur gebruiken. Rechtstreeks op de wond of een gaasje met Aryana erop gedruppeld geeft verlichting. De verloskundige heeft dit in haar visitetas zitten en het is te bestellen via www.zwangerschapswinkelonline.nl. Bij een erg beurs gevoel kan je Arnica innemen.
De babyblues
Een paar dagen na de bevalling krijgen de meeste moeders een terugslag. Een officiële off-day, kraamtranen, of een huildag. De “babyblues”. Oftewel: de vermoeidheid, de lichamelijke ongemakken, de ervaring van de bevalling en de nieuwe situatie worden je even teveel! Ook als alles goed gaat kun je zomaar in huilen uitbarsten. We zeggen wel eens; een moeder is net zo kwetsbaar als haar pasgeboren kind.
Tips
- Laat je tranen de vrije loop
- Zeg visite af. Alleen mensen bij wie je vrij kunt sniffen zijn welkom!
- Neem zoveel mogelijk rust
- Probeer op verzorgingsmomenten met je kind te praten, elkaar goed te bekijken, te masseren. Zo kan je genieten van je pasgeboren baby!
- Probeer erop te vertrouwen dat je weer zult herstellen! Ook al duurt het misschien langer dan je dacht
- Bespreek de bevalling nog eens met de verloskundige
- Vertel je verhaal aan vertrouwde mensen
- Vraag adviezen voor lichamelijke ongemakken