Kraamvrouw

Kraamvrouw

Bloedverlies

In de eerste 24 uur na de bevalling is het normaal dat je best wat bloed verliest. Soms verlies je ook stolsels, die kunnen zo groot zijn als je vuist. Zolang je jezelf goed voelt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. We vinden het bloedverlies teveel wanneer je in een half uur twee grote maandverbanden vol hebt gevloeid, of wanneer je twee grote stolsels verliest. Dan moet je altijd contact opnemen.

Het is normaal om ongeveer elke 3 uur je maandverband te moeten verschonen in de dagen na de bevalling. Het bloedverlies in deze periode is over het algemeen aanzienlijk meer dan tijdens een normale menstruatie. Na enkele dagen zal het bloedverlies afnemen, maar het kan nog zo’n 4 tot 6 weken aanhouden. Gedurende deze tijd verandert de kleur van het bloed van helderrood naar bruiner. Tegen het einde van de kraamperiode zal het bloedverlies meer lijken op witte of gele afscheiding en is het meer wondvocht.

Naweeën

Naweeën kunnen heel onprettig zijn. Vaak nemen bij de naweeën toe bij hoe meer kindjes je krijgt. Ze hebben wel een goede en belangrijke functie, want ze bevorderen het samentrekken van de baarmoeder en verminderen hiermee de bloeding. Het geven van borstvoeding kan het gevoel van naweeën versterken. Gelukkig zullen de naweeën na enkele dagen afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Je mag paracetamol slikken en je kan ook een warme kruik gebruiken om de pijn wat te verlichten.

Hechtingen

In veel gevallen heb je wat hechtingen nodig gehad na de bevalling. Hechtingen kunnen ongemakkelijk of pijnlijk zijn, en je perineum (het gebied tussen de vagina en de anus) kan ook gevoelig zijn. Het is belangrijk dat je tijdens het plassen goed spoelt met lauw water of bijvoorbeeld onder de douche plast. Zo is het plassen minder pijnlijk, maar hou je ondertussen ook de wond goed schoon. Het kan prettig zijn om de wond te koelen en je kan Aryane gebruiken. Vraag hiernaar bij onze assistente. Je mag paracetamol slikken ter pijnbestrijding. Zorg dat je elke dag de wond ook even aan de lucht laat drogen. Je kan dan het beste met je blote billen op een mandje of handdoek op bed liggen. De kraamverzorgende zal de hechtingen controleren, en wij kunnen indien nodig de hechtingen aan het einde van de kraamweek verwijderen.

Toilet

Zorg dat je op ieder voedingsmoment ook even gaat plassen. Het kan namelijk zijn dat je deze aandrang wat minder voelt, maar des te belangrijker om wel frequent te proberen. Soms duurt het een aantal dagen voordat je ontlasting weer op gang is. Geef het bij de kraamverzorgende of verloskundige aan als het niet lukt om naar het toilet te gaan, zodat je specifieke tips kan krijgen of eventueel medicatie via de huisarts.

Borsten

De eerste dagen na de bevalling zullen je borsten steeds wat voller aanvoelen. Tussen de tweede en zesde dag na de bevalling begint je melkproductie echt op gang te komen. Je borsten lijken gespannen en vol, en dit noemen we stuwing.

Meer informatie

Kraamzorg

Lees informatie

Postpartum blues

Lees informatie

Herstel na keizersnede

Lees informatie