DE EERSTE 1000 DAGEN
De gezondheid van jou en je partner heeft voordat de bevruchting plaatsvindt al invloed op de gezondheid van je kind.
De latere gezondheid van jullie kindje wordt voor 80% bepaald door wat jullie eten, hoe jullie leven en wat jullie meemaken en maar 20% door erfelijkheid.
De 1e 1000 dagen van je kindje zijn dan ook zeer belangrijk voor zijn of haar fysieke, intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling.
Eicellen bij de vrouw zijn in aanleg al aanwezig bij haar geboorte. Dit houdt in dat jouw gezondheid de eventuele gezondheid van kleindochters al kan beïnvloeden.
Spermacellen worden nagenoeg oneindig aangemaakt. De gezondheid van de man heeft hier dus altijd invloed op.
MENSTRUATIECYCLUS
Het is handig inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Schrijf daarom de 1e dag van je laatste menstruatie op.
Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.
Bij een cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen is de kans groter dat er geen eisprong plaatsgevonden heeft.
OVULATIE
De eisprong vindt rond de 14e dag plaats. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan als een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Dan kan je elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur rectaal meten. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zo een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietesten te koop.
AFSCHEIDING
Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.
KANS OP ZWANGERSCHAP
Tot je 30e heb je elke maand ongeveer 20% kans om zwanger te worden. Daarna neemt de kans op een (gezonde) spontane zwangerschap langzaam af. Na je 35ste is de kans nog 10%. Het kan dus een jaar duren tot je zwanger wordt. Na 1 jaar is 80% van de vrouwen spontaan zwanger.
Gezond eten en bewegen is natuurlijk altijd belangrijk, maar wanneer je een kinderwens hebt is dit nog belangrijker.
Begin het liefst een half jaar voordat je zwanger wil te worden. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelf nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind.
Belangrijk is je algehele conditie op peil te houden en/of te brengen. Bewegen is goed om te ontspannen, afvalstoffen kwijt te raken en je bloedsomloop en spijsvertering goed op gang te houden. Het algemene advies is om elke dag minimaal 30 minuten aaneengesloten te bewegen. Gezond eten verbetert je gezondheid en je gemoedstoestand. Neem bijvoorbeeld elke week even de tijd om gezonde maaltijden te bedenken en in huis te halen. Kijk uit met te veel Chinees, pizza, patat, kant en klaar maaltijden, frisdrank, snoep en gebak, veel light producten, vettigheid, veel wit brood, witte rijst of witte pasta, cafeïne (koffie). Aan te raden is om in verhouding meer verse groente en fruit te eten dan aardappelen/brood/pasta/rijst. Eet gevarieerd.
Heb je een hogere BMI (>25) probeer dan eerst rustig gewicht te verliezen, eventueel met behulp van een diëtist of voedingsconsulent.
Ook bij een hogere bloeddruk of schommelende bloedsuikers kan een consult bij een diëtist ondersteunend helpen.
Belangrijk is te starten met foliumzuur. Het slikken van foliumzuur voor en in het begin van de zwangerschap maakt de kans op een kindje met bepaalde ernstige aangeboren afwijkingen (bijv. open ruggetje, open gehemelte) kleiner.
Er zijn op dit moment 2 verschillende soorten foliumzuur op de markt. Foliumzuur en folaat. Folaat heeft 1 stap nodig om omgezet te worden in het lichaam en foliumzuur meerdere. Er zijn vrouwen die het foliumzuur niet geheel om kunnen zetten doordat zij een bepaald gen niet bezitten.
De voorkeur gaat dan ook uit naar folaat.
Dosis: 0,4 /0,5 mg. 1 tablet per dag.
Soms is het nodig om een hogere dosis te slikken. Dit wordt geadviseerd bij bepaalde aandoeningen die in de familie voorkomen.
Tip – start voor het stoppen met anticonceptie al met foliumzuur.
Er lopen heel veel onderzoeken over andere vitaminen en mineralen met betrekking tot zwangerschapswens/zwangerschap. Hier worden verschillende adviezen uitgehaald, bijvoorbeeld over vitamine D, vitamine B12 en Zink.
Het voedingscentrum geeft aan dat het niet nodig is om een multivitamine te gebruiken. Anderzijds geven veel orthomoleculaire geneeskundigen aan dat het wel noodzakelijk is en dat alle vitaminen en mineralen samenwerken in het lichaam. Het is aan jezelf om hier een keuze in te maken.
Meer achtergrond informatie en/of advies is na te vragen bij onze praktijkassistente.
Stoppen met roken vergroot de kans op een (spontane) zwangerschap. Roken vermindert de vruchtbaarheid bij de vrouw, maar zeker ook bij de man. Veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan deze nadelige invloed ook hebben.
Stoppen met roken heeft meer voordelen
- je vitaminestatus verbetert
- je vaatbed verbetert
- je hebt minder kans op een miskraam
- Je kind heeft minder kans op aangeboren afwijkingen
- Je hebt minder kans op een hoge bloeddruk.
- De spermacellen van je partner worden gezonder en beweeglijker
Stoppen met alcohol vergroot de kans op een (spontane) zwangerschap en geeft minder kans op een miskraam.
Gemiddeld elke dag één wijntje geeft bijvoorbeeld drie maal zoveel kans op een miskraam, vroeggeboorte of een doodgeboren kindje.
Bovendien geven alle hoeveelheden alcohol meer kans op ontwikkelingsstoornissen van het kindje, bv. veel huilen, slaapproblemen, hyperactiviteit, maar ook leerstoornissen, lichamelijke afwijkingen en/of een verstandelijke handicap (FASD).
Stoppen met soft- en/of harddrugs voor je zwangerschap vergroot de kans op een (spontane) zwangerschap (door een verbeterde aanleg van de baarmoederwand en trilhaarfunctie van eileiders) en geeft minder kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen. Daarbij geldt bij de man dat de zaadcellen gezonder zijn en beweeglijker zijn.
Onlangs is gebleken dat een chronische ontsteking van het tandvlees de kans op een miskraam vergroot. Zorg dus voor goede tandhygiëne en laat mondklachten het liefst voor de zwangerschap al verhelpen.
Kinderen krijgen? Sta stil bij risico’s op het werk!
Kinderwens? Denk dan ook na over de risico’s op het werk. Dat geldt voor mannen en vrouwen. Soms kunt u door het werk minder vruchtbaar worden. Dit kan ook gelden voor de zwangerschap, de periode erna en bij het geven van borstvoeding? Ook dan kan werk schadelijk zijn voor de zwangerschap of de gezondheid van het kind. Als er op het werk risico’s zijn, dan is extra bescherming nodig. Door daar nu al over na te denken kunnen er op tijd maatregelen worden genomen.
Risico’s op het werk
In de volgende situaties kan werk schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, de zwangerschap en het kind:
- in contact komt met giftige stoffen;
- werk waarbij er een infectie kan worden opgelopen;
- onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst en nachtdienst);
- lichamelijk belastend werk;
- ongezonde stress (als je niet kunt herstellen van grote werkdruk);
- werk in een omgeving met straling, lawaai, overdruk, lichaamstrillingen, extreme hitte of kou;
Wat kunt u doen?
Wilt je weten of het werk veilig is voor een gezonde zwangerschap en het kind? Twijfel je hierover of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een bedrijfsarts. Die kan nagaan of extra bescherming nodig is.
WERKZAAM IN DE GEZONDHEIDSZORG | PRIMAIR ONDERWIJS | KINDEROPVANG
De Nederlandse vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde heeft in 2018 de richtlijn “Zwangerschap, postpartumperiode en werk” herzien. Hierin wordt aanbevolen vrouwelijke werknemers in de vruchtbare periode te screenen (bij in dienst nemen) op een aantal infectie-ziekten.
- Rubella (rode hond)
- Varicella Zoster Virus (waterpokken)
- Erythema Infectiosum/Parvo B19 (5e ziekte)
- Morbili (mazelen)
Het is namelijk bij een aantal van deze ziekten mogelijk (opnieuw) te vaccineren.
PRECONCEPTIE SPREEKUUR
PRECONCEPTIE SPREEKUUR
Je kunt een afspraak bij ons maken voor het zogenaamde preconceptie spreekuur. Tijdens deze afspraak wordt je gezondheid en die van je partner doorgenomen, gekeken of er eventuele erfelijke aandoeningen in de families voorkomen en met jullie besproken hoe je snel gezond zwanger kunt worden.
Deze afspraak wordt echter (nog) niet vergoed door alle zorgverzekeraars. Als je zorgverzekeraar dit niet vergoedt, rekenen wij voor een kinderwensconsult €50,00.
PRECONCEPTIE SPREEKUR KLINISCH GENETICA AMC
1x per maand (meestal 1e donderdag van de maand) houdt de klinisch geneticus bij ons op de praktijk spreekuur (in verband met Corona worden deze consulten online gehouden).
Dit is vooral bedoeld voor Volendammer stellen, zij hebben een grotere kans op de Volendammer ziekten. Maar ook voor overige vragen kun je er terecht. Wil je een afspraak maken, dan kun je bellen met onze praktijkassistente 0299-223797.
Erfelijke ziekten
Zijn er familieleden met ernstige ziektes? Komen er erfelijke aandoeningen voor in jullie families? Of zijn er kinderen levenloos geboren? Soms kan vastgesteld worden of jullie ook een risico hebben op een kindje met een aandoening. Probeer te achterhalen om welke aandoening het gaat.
Wij kunnen je informeren over mogelijke onderzoeken.
- Erfelijkheidsonderzoek aan de hand van familieanamnese.
- Genetisch onderzoek bij de aanstaande ouders.
- Onderzoek van de foetus.
Voor erfelijkheidsonderzoek in de familie of bij de aanstaande ouders is tijd nodig. Wacht dus liever niet tot je zwanger bent!