Gezond eten en bewegen

Gezond eten en bewegen

Gezond eten en bewegen is natuurlijk altijd belangrijk, maar wanneer je een kinderwens hebt is dit nog belangrijker. Begin het liefst een half jaar voordat je zwanger wil te worden. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelf nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind.

Bewegen

Belangrijk is je algehele conditie op peil te houden en/of te brengen. Bewegen is goed om te ontspannen, afvalstoffen kwijt te raken en je bloedsomloop en spijsvertering goed op gang te houden. Het algemene advies is om elke dag minimaal 30 minuten aaneengesloten te bewegen. 

Voeding

Gezond eten verbetert je gezondheid en je gemoedstoestand. Neem bijvoorbeeld elke week even de tijd om gezonde maaltijden te bedenken en in huis te halen. Kijk uit met te veel Chinees, pizza, patat, kant en klaar maaltijden, frisdrank, snoep en gebak, light producten, vettigheid, wit brood, witte rijst of witte pasta, cafeïne (koffie). Aan te raden is om in verhouding meer verse groente en fruit te eten dan aardappelen/brood/pasta/rijst. Eet gevarieerd. Heb je een hoger BMI (>25) probeer dan eerst rustig gewicht te verliezen, eventueel met behulp van een diëtist of voedingsconsulent. Ook bij een hogere bloeddruk of schommelende bloedsuikers kan een consult bij een diëtist ondersteunend helpen.

Meer informatie

Alcohol, roken en drugs

Lees informatie

Werken

Lees informatie

Foliumzuur

Lees informatie