Tijdens je zwangerschap krijg je een aantal echo’s aangeboden waar je gebruik van kunt maken. Zorg dat je bij alle echo’s tot en met 20 weken met een gevulde blaas komt, dit betekent dat je een uur voor de echo 2-3 glazen water extra drinkt. Uiteraard niet zó veel dat je niet meer kunt lopen. Een gevulde blaas bevordert de beeldvorming. Alle echo’s bij ons in de praktijk worden gemaakt door de echoscopisten van echopraktijk WAZ.
Nagenoeg alle echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar.
- Een vroege echo op (medische) indicatie;
- De termijnecho;
- De 13-weken echo, deze wordt vergoed via deelname aan de wetenschappelijke IMITAS-studie;
- De 20-weken echo;
- groei echo op (medische) indicatie;
- placentalokalisatie;
- liggingsecho.
Vroege echo
In sommige gevallen wordt al vroeg in de zwangerschap (7 à 8 weken) een echo aangeraden. Bijvoorbeeld bij:
- Bloedverlies in het begin van de zwangerschap;
- Twijfel over de zwangerschapsduur;
- Verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap;
- Bij dragerschap bij beide ouders van een erfelijk overdraagbare aandoening, waarbij vervolgonderzoek in een academisch ziekenhuis noodzakelijk is.
Ook als je er geen medische redenen voor hebt vind je het misschien wel heel fijn om al even te kijken en dat mag uiteraard ook. In sommige gevallen wordt deze echo vergoed, maar soms moet je deze zelf betalen. Overleg met de assistente wat in jouw situatie van toepassing is. Het kan zijn dat we deze echo inwendig moeten maken als we het uitwendig niet goed kunnen beoordelen.
Termijnecho
Op basis van deze echo tussen de 10 à 12 weken wordt de uitgerekende datum bepaald. Deze datum staat ook op de zwangerschapsverklaring die nodig is om zwangerschapsverlof aan te vragen. Deze echo is niet hetzelfde als de 13 of 20 wekenecho waarbij er op aangeboren afwijkingen wordt gescreend. Informatie over deze echo’s vindt je op deze pagina.
Placentalokalisatie
Bij een placentalokalisatie, rond de 32 weken zwangerschap, wordt gekeken hoever de placenta/moederkoek bij de baarmoedermond vandaan ligt indien hier een indicatie voor is. Meestal is dit wanneer de placenta bij de 20 wekenecho dichtbij de baarmoedermond lag.
Liggingsecho
Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met zijn hoofd naar beneden ligt, wordt een liggingsecho gemaakt.
Gynaecologische echo
De echoscopistes van Echopraktijk WAZ maken bij ons op de praktijk, in samenwerking met de gynaecologen van het Dijklander Ziekenhuis, ook medische echo’s. Denk hierbij aan cervixlengte-metingen (het meten van de lengte van de baarmoedermond bij dreigende vroeggeboorte), dopplers (meten van de bloeddoorstroming van de navelstreng bij mogelijk groeivertraging van een kind) en andere gynaecologische echo’s.
Pretecho’s
Je mag zelf ook extra echo’s inplannen in de zwangerschap. Dit heten pretecho’s en deze moet je zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan een geslachtsbepaling. Dit kan vanaf 14+ weken. Kijk hier voor de tarieven.