Eindelijk na al die maanden is je kindje daar! Nu kunnen jullie voor het eerst contact maken buiten de baarmoeder. Terwijl je kindje lekker warm blijft bij jou op de huid, rusten jullie samen uit van de bevalling. Je kindje wordt afgedroogd en krijgt een mutsje op om niet te veel af te koelen. Tegelijkertijd controleren wij je kindje op ademhaling, hartslag, spiertonus, reflexen en kleur. Dit heet de zogenaamde Apgarscore en wordt bepaald bij 1, 5 en 10 minuten na de geboorte. Hiervoor hoeft je kindje niet bij je vandaan.
De navelklem wordt op de navelstreng gezet en de navelstreng kan dan meestal door de partner worden doorgeknipt. We wachten hiermee tot de navelstreng volledig is uitgeklopt. Tegenwoordig maken we gebruik van een cordring om het kindje mee af te navelen. Niet in ieder kraampakket zit een cordring, dus als jouw voorkeur heeft om deze te gebruiken in plaats van een navelklem kan je deze bij ons op de praktijk kopen. Een cordring is een flexibel ringetje wat we om de navelstreng schuiven, het kindje heeft hierdoor minder last van een grote schurende klem op zijn buik.
Huid op huid contact
De eerste uren huid op huid contact is heel belangrijk voor de hechting tussen moeder en kind en de conditie van je kind (de bloedsuikers, hartslag, ademhaling en temperatuur blijven stabieler). Zo kan hij/zij rustig wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Zowel thuis als in het ziekenhuis wordt hier minimaal 1 uur voor uitgetrokken. Alle onderzoeken van de baby worden gedaan na de eerste voeding.
Een baby zal na een tijdje (gemiddeld 45 min.) voedingssignalen laten zien en op zoek gaan naar de borst. Dit is het moment voor de eerste voeding. De verloskundige, verpleegkundige of kraamverzorgster zal hier indien nodig bij helpen. Wanneer het niet mogelijk is voor de moeder om haar baby bij zich te nemen na de bevalling dan kan de partner deze rol overnemen en huid op huid contact toepassen met jullie kindje. Ook bij te vroeg geboren kindjes wordt zo veel mogelijk huid op huid contact toegepast, niet alleen na de voeding, maar ook zo veel mogelijk in de periode erna.
Krijg je een keizersnede bespreek dan met je gynaecoloog of een zogenaamde “gentle sectio” tot de mogelijkheden behoort. Je kunt je kindje dan al op de OK bij je krijgen huid op huid.
Voeding
Het colostrum, de eerste moedermelk is heel belangrijk voor je kindje. Het bevat veel antistoffen en maakt een start voor een gezonde darmflora.
Ook als je geen borstvoeding wilt geven kan je je kindje deze antistoffen meegeven door het kindje de eerste keer na de bevalling aan de borst te leggen. Deze voeding heeft namelijk geen invloed op het wel of niet op gang komen van de borstvoeding.
Lichamelijk onderzoek
Na de eerste voeding wordt je kindje gewogen, nagekeken op zijn/haar reflexen en aangekleed. Alle pasgeboren kindjes krijgen na de geboorte 1 mg vitamine K druppels toegediend (na akkoord van de ouders), dit is nodig voor het aanmaken van bepaalde stollingsfactoren. Tot nu toe krijgen kindjes dit altijd nog in druppelvorm in het mondje. Indien het beleid hierop verandert (er wordt gekeken of dit per injectie is geïndiceerd) zullen wij jullie hierover voorlichten.
De meeste kindjes vallen na 1-2 uur vaak diep in slaap. Gebruik deze tijd om zelf te douchen en bij te komen. Wij blijven tot ongeveer twee uur na de bevalling bij je. Hierbij laten we jullie lekker aan elkaar wennen en voeren we een paar controles uit.
Naar huis gaan
Ben je in het ziekenhuis bevallen dan mag je in principe als alles goed gaat na een paar uur naar huis. Soms is het nodig om in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld als je veel bloed hebt verloren. Het kan ook zijn dat het kindje langer moet blijven bijvoorbeeld vanwege een laag of hoog geboortegewicht of een andere complicatie. In principe ga jij als moeder dan ‘inroomen’. Dat betekent dat het kindje wordt verzorgd door de kinderafdeling en dat jij officieel met ontslag bent. Je blijft dan gelukkig gewoon samen met je partner bij je kindje, maar wij zorgen samen met de kraamzorg voor jou in het ziekenhuis.