INTAKE GESPREK
Het intake gesprek vindt plaats rond de 8 à 10 weken zwangerschap. Bij deze afspraak ontvang je een heleboel informatie van ons en ontvangen wij graag informatie van jullie.
Wij hebben deze afspraak in twee delen gesplitst; één deel bij onze praktijkassistente en één deel bij de verloskundige.
De verloskundige neemt uitgebreid vragen met je door over o.a. je gezondheid, ziektegeschiedenis, gezondheid van partner en familie, medicijngebruik, eventueel rookgedrag, alcoholgebruik en drugsgebruik. Deze vragen zijn ook van toepassing voor je partner.
Indien je dit wilt geeft zij informatie over de mogelijkheden van prenataal onderzoek.
Indien dit niet je eerste zwangerschap is, wordt ook je vorige zwangerschap/bevalling besproken.
Aangezien deze afspraak zo vroeg in de zwangerschap is, kan er NIET naar het hartje worden geluisterd en wordt er GEEN echo gemaakt.
De praktijkassistente neemt je bloeddruk op en neemt een aantal vragen met je door over o.a. foliumzuur, voeding en leefstijl. Zij vraagt je lengte en gewicht om de BMI-index voor je zwangerschap te bereken. Dit is belangrijk om heel gericht adviezen voor de zwangerschap te kunnen geven.
Van haar krijg je ook informatie over onze praktijk, het laboratorium onderzoek en gezonde voeding en leefstijl.
Deze informatie krijg je op papier mee, zodat je dit thuis nog even rustig kunt doornemen.
TWEEDE AFSPRAAK
Deze afspraak is bij 12 à 14 weken zwangerschap en duurt ongeveer 20 minuten. Bij deze afspraak krijg je de laboratoriumuitslagen, wordt je bloeddruk gecontroleerd, wordt er uitwendig onderzoek van de buik verricht, hartje geluisterd en indien je vragen hebt worden die beantwoord.
Je krijgt voor je werkgever een zwangerschapsverklaring mee.
Aan het eind van deze controle krijg je je eigen zwangerschapskaart mee; een uitdraai met met al je gegevens erop. Het is aan te raden deze kaart altijd bij je te dragen (ook op je werk en bij vakantie) en elke controle en echo mee te nemen. We plannen ook de 20 weken echo, indien die nog niet gepland is bij de echopraktijk.
VERVOLG CONTROLES
De vervolg controles zijn in het begin elke vier weken. Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap zijn de controles elke 3 weken, vanaf 30 weken elke 2 weken en vanaf 36 weken elke week. In overleg met jou kan hier in afgeweken worden.
De vervolgcontroles duren ongeveer 20 minuten, op verzoek kan er natuurlijk altijd een dubbel consult gepland worden. Bij elke controle wordt de bloeddruk gemeten, controleren we met uitwendig onderzoek de groei van het kindje, luisteren we naar het hartje en is er tijd om vragen te beantwoorden.
Alle controles vinden plaatst volgens het basiszorgpad eventueel aangevuld met extra onderzoeken.
BASISZORGPAD VANAF 24 WEKEN ZWANGERSCHAP
Tussen de 26 weken en 36 weken is het de bedoeling dat je éénmalig de informatiebijeenkomst over de bevalling bijwoont.
De datums hiervoor staan bij het kopje informatiebijeenkomsten.
Vanaf nu is het mogelijk je te laten vaccineren tegen kinkhoest. Op deze manier geef je antistoffen mee voor de eerste levensmaanden van je kindje en kan de eerste vaccinatie voor je kindje worden uitgesteld.
- Vanaf 27 weken is het belangrijk dagelijks je kindje te voelen bewegen.
- Tussen de 27 weken en 28 weken vindt er indien geïndiceerd een bloedafname plaats voor controle op antistoffen op bloedgroepen (Rhesus-D negatief of Rhesus-c negatief).
Bij Rhesus-D wordt er ook gekeken of je kindje Rhesus-D positief of negatief is.
Is je kindje Rhesus-D positief, verschillend van jouw bloedgroep, dan krijg je bij 30 weken zwangerschap en na de bevalling een injectie met antistoffen (anti-D). Zodat je deze niet zelf gaat aanmaken. - Vanaf 28 weken kunnen wij de ligging van de baby bepalen.
- Bij 30 weken vindt er een bloedcontrole plaats op bloedarmoede (Hb) en suiker. Geen bericht is goed bericht, bij de eerstvolgende afspraak volgt de uitslag.
- Bij 34 weken lopen we al je gegevens na en bespreken met jullie of er nog vragen zijn over de bevalling en of alles geregeld is om jullie kindje te kunnen verwelkomen.
- Vanaf 36 weken bepalen wij hoever je kindje is ingedaald in je bekken. Zijn er groeiecho’s gemaakt in de zwangerschap dan printen we bij deze controle een groeicurve uit.
- Vanaf 37 weken is het handig om zeker alles in huis in orde te hebben, voor zowel een thuis- als poliklinische bevalling.
SPECIALE AANDACHTSPUNTEN
LEVEN VOELEN
Vanaf 27 weken zwangerschap is het belangrijk dat je je kindje dagelijks voelt bewegen. Als de conditie van je kindje vermindert, zal hij/zij minder gaan bewegen om energie te sparen.
Als richtlijn voor normale kindsbewegingen kan het volgende worden aangehouden
- Minimaal 10 bewegingen over de dag verspreid, wanneer je bezig bent met dagelijks activiteiten.
- Minimaal 10 bewegingen binnen 2 uur, als je in rust bent en gefocust bent op bewegingen van je kindje.
Maar het belangrijkste: Je eigen gevoel over de kindsbewegingen is de beste indicator voor het “goed” voelen van je kindje. Elk kindje is namelijk anders, er zijn nu eenmaal rustige en drukke kindjes en de ligging van de placenta maakt ook verschil. Het is daarom van groot belang om grote veranderingen in het voelen van de bewegingen, met name als je kindje (veel) minder beweegt dan je gewend bent, serieus te nemen.
Neem dan altijd direct contact met de dienstdoende verloskundige op (0299-223799)!
De verloskundige spreekt dan of direct met je f op een van de spreekuurlocaties of komt zo snel mogelijk naar je toe.
De verloskundige zal je daarna doorsturen naar het ziekenhuis om een hartfilmpje (CTG) te laten maken en een echo om de conditie van jullie kindje te bepalen.
WANNEER BELLEN MET DE DIENSTDOENDE VERLOSKUNDIG?
Ongeacht welke klacht of ongemak je hebt neem altijd even contact op met de dienstdoende verloskundige om te overleggen!
De dienstdoende verloskundige is 24/7 altijd bereikbaar op 0299-233799.
Wij zien liever dat je een extra onnodig belt dan dat je beter eerder had kunnen bellen.
Denk aan klachten zoals bloedverlies, vochtverlies, vocht vasthouden, koorts, niet lekker voelen of ziek zijn (zie klachten hiernaast), last met plassen/poepen, harde buiken, jeuk, enz.
HOGE BLOEDDRUK
Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden, er kan dan sprake zijn van hypertensie. Vaak heb je geen klachten en merk je er niet zo veel van. Een hoge bloeddruk is op zich niet direct gevaarlijk, maar het is wel een indicatie om extra onderzoek in te zetten (urinetest op eiwitten) en de afspraken wat frequenter te plannen. Wanneer je ook bepaalde klachten hebt door de hoge bloeddruk verwijzen we je door naar de gynaecoloog om nog meer onderzoeken in te zetten, bloedonderzoeken en hartfilmpje (CTG).
Gevolgen voor je baby
Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. Wanneer je bloeddruk (te) hoog blijft kan de gynaecoloog je bloeddrukverlagende medicatie voorschrijven, soms wordt er voor gekozen om je kindje eerdere halen en de bevalling op te wekken.
(pre)eclampsie
- Bij pre-eclampsie is er naast een hoge bloeddruk ook eiwitten in de urine aantoonbaar. Dit eiwit komt in je urine omdat je nieren niet meer goed werken. Pre-eclampsie geeft niet altijd lichamelijke klachten en wordt dan ook soms bij een regulaire controle bij de verloskundige ontdekt.
- Bij eclampsie krijg je naast een hoge bloeddruk lichamelijke klachten tot stuipen aan toe. Vaak gaan er klachten zoals hevige hoofdpijn of problemen met zien aan de stuipen vooraf, maar het hoeft niet.
Beide kunnen optredens tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling of in het kraambed.
HELLP syndroom
Van het HELLP-syndroom is nog niet goed duidelijk hoe het ontstaat, maar het wordt ondergebracht bij bloeddruk aandoeningen. HELLP staat voor Hemolyse (afbraak van de rode bloedcellen) Elecated Liver enzymes (verhoogde leverenzymen) en Low Platelets (een laag aantal bloedplaatjes). Je voelt je heel snel heel ziek en moet direct opgenomen worden in het ziekenhuis.
Bij de volgende symptomen moet je direct contact opnemen met de dienstdoende verloskundige (0299-233799).
Tegenwoordig weet ben dat wanneer je in de zwangerschap last hebt gehad van een hoge bloeddruk je een grotere kans hebt deze op latere leeftijd terug te krijgen.
CONTROLES VANAF 40 WEKEN ZWANGERSCHAP
Na 40 weken begint het vaak voor je gevoel toch wel spannend te worden, ook zien we wat meer zwangerschapskwaaltjes ontstaan.
De controles plannen we in overleg met jou, of na 1 week of 2 keer per week.
Bij 41 weken (en een paar dagen) heb je in principe de laatste afspraak bij ons. Aan het eind van deze afspraak maken we een afspraak op korte termijn bij de gynaecoloog.
Bij deze afspraak is er de mogelijkheid om met behulp van een inwendig onderzoek te voelen of er misschien al ontsluiting aanwezig is en/of er de mogelijkheid is om gestript te worden.
De naderende serotiniteitsafspraak
Deze afspraak is een gesprek met de tweedelijns verloskundige of gynaecoloog om het inleiden van de bevalling te bespreken.
Jullie bepalen dan samen wanneer de bevalling wordt ingeleid.
Tot 42 weken en 0 dagen of inleiding begeleiden wij in principe de zwangerschap en/of bevalling.
Vanaf 42 weken en 0 dagen of de ochtend dat je wordt ingeleid, neemt de gynaecoloog en/of klinisch verloskundige de zorg voor jou over.
Wij zijn dan dus (helaas) niet bij de bevalling aanwezig.