Checklist

Checklist

Wat moet je allemaal regelen in de zwangerschap? Hieronder vind je een lijst met dingen om aan te denken.

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het HCG hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Hiermee kan je andere vrouwen dus helpen zwanger te worden.

Kraamzorg

We adviseren om vóór de 14e week kraamzorg te regelen. Kraamzorg Waterland Oost is ons eigen kraambureau. Kijk welk bureau je het meeste aanspreekt, check bij je verzekeraar of dat bureau door je verzekering vergoed wordt en schrijf je in.

Kraamzorg Waterland Oost is opgericht door ons als verloskundigen. Wij vinden het belangrijk dat onze eigen cliënten goede zorg ontvangen. De korte lijntjes tussen onze eigen kraamverzorgenden en verloskundigen maakt dat de samenwerking, communicatie en kwaliteit van kraamzorg optimaal is. Aanmelden kan op het spreekuur of via onze website www.kraamzorgwaterlandoost.nl.

Kraampakket

Voor een kraampakket moet je altijd bij je verzekeraar melden dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent. Indien het kraampakket in de verzekeringspolis zit, wordt dit op tijd naar je toegestuurd. Een kraampakket heb je nodig voor een thuisbevalling en voor een poliklinische bevalling.
Krijg je dit pakket niet, dan kun je een pakket bij onze praktijkassistente bestellen of de onderdelen los aanschaffen bij een drogist. De inhoud van het kraampakket:

  • 10 celstof matjes
  • 1 grotere matrasbeschermer
  • Watten
  • Alcohol 70%
  • 1 navelklemmetje
  • Gaaskompressen 16×16
  • Gaaskompressen 10×10
  • 1 pak kraamverband
  • 1 pak maandverband
  • 2 netbroekjes

Erkenning

Wanneer jullie ongehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan en de vader wel in familierechtelijke betrekking (erfrecht van het kind en wederzijdse onderhoudsplicht) tot het kind wil komen te staan, dan kunnen jullie je kind erkennen. Dit wordt in een officiële verklaring vastgelegd op het gemeentekantoor. Je moet dus samen naar het gemeentekantoor van je gemeente om dit te regelen. Erkenning kan geschieden tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte (de moeder moet dan ook aanwezig zijn) en na de geboorteaangifte. Het is echter aan te raden om dit in het begin van de zwangerschap (liefst voor de 24 weken zwangerschap) te regelen. Erkenning kan, op wettelijke uitzondering na, niet herroepen worden. De achternaam van je kindje wordt dan ook vastgelegd, denk daar dus van te voren over na.

Kinderopvang

Indien je gebruik wilt gaan maken van kinderopvang is het verstandig om je vroeg in de zwangerschap te gaan oriënteren en in te schrijven. Dit kan in principe al vanaf na de eerste echo. De kosten van de kinderopvang kunnen snel oplopen. Met de kinderopvangtoeslag krijg je een deel van deze kosten vergoed. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt af van het aantal uur dat je afneemt en van je inkomen. Je kunt de toeslag berekenen op www.rekentoolkinderopvang.nl. De toeslag kent een maximumuurtarief. Is de opvang duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

Verzekering

Check alvast bij je verzekering wat er wordt vergoed omtrent bijvoorbeeld poliklinisch bevallen en kraamzorg. Je kan per 1 januari altijd overstappen naar een andere verzekeraar, dus misschien wil je in verband met je zwangerschap een andere keuze maken in verzekeringen of je eigen risico.

Kindergebonden budget

Krijg je huur- of zorgtoeslag? Dan kan het zijn dat je recht hebt op het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag . Op de website van de Belastingdienst bereken je of je recht hebt op het kindgebonden budget. De Sociale Verzekeringsbank vraagt het kindgebonden budget voor je aan.

Zwangerschapsverklaring

Bij de controle van 14 weken zwangerschap krijg je een zwangerschapsverklaring voor je werkgever mee. Deze verklaring heeft hij/zij nodig om een zwangerschapsuitkering voor je aan te vragen. Soms is het nodig om je werkzaamheden aan te passen (bijv. nachtdienst). Ook hier heb je de zwangerschapsverklaring voor nodig.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een wettelijk recht. Sinds 2015 hoef je niet meer minstens één jaar in dienst te zijn bij je werkgever. Kijk in je arbeidsovereenkomst voor speciale afspraken. Soms krijg je deels doorbetaald. En check ook hoe het zit met de pensioenopbouw als jij of je partner ouderschapsverlof neemt. Dan sta je niet voor verrassingen achteraf.

Zwangerschapscursus

Het is verstandig om je op tijd te verdiepen in de zwangerschapscursussen. Welke cursus spreekt mij aan? Wanneer beginnen de cursussen? Op de praktijk hebben we hier meer informatie en folders over.

Meer informatie

Serotiniteit

Lees informatie

Klachten

Lees informatie

Leven voelen

Lees informatie