Onder de invloed van het belangrijke zwangerschapshormoon progesteron zal het kraakbeen en de verbindingen in het bekken verweken. Dit zorgt ervoor dat het bekken flexibeler wordt, wat essentieel is om voldoende ruimte te bieden tijdens de bevalling voor de geboorte van je baby. Als de verweking echter teveel is, kunnen de delen van het bekken ten opzichte van elkaar verschuiven. Dit vereist dat de spieren en ligamenten rondom het bekken harder moeten werken om stabiliteit te behouden. Dit kan leiden tot een onprettig of zelfs pijnlijk gevoel rond het schaambeen en/of de onderrug, dat kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen.
Om klachten te minimaliseren, is het belangrijk om de spieren rondom het bekken goed te ondersteunen. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sporten of door spierversterkende oefeningen te doen (bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut Mensendieck). Probeer het bekken zo symmetrisch mogelijk te bewegen bij bijvoorbeeld traplopen of uit bed komen.
Rust of bewegen?
Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen rust en bewegen. Het belangrijkste om op te letten: hoe lang duurt het voordat de pijn weer afzakt na een activiteit? Als je het tijdens een activiteit voelt hoeft dat niet altijd kwaad te kunnen, maar de vraag is met name: hoe voelt het daarna? Als de pijn snel weg is is het goed dat je hebt bewogen. Duurt het 1,5 of langer voordat het beter wordt? Dan was het echt teveel voor je lijf en is het beter om een andere oplossing of activiteit te zoeken.
Hulp
Wanneer zoek je hulp bij bekkenklachten? Als de bekkenklachten niet minder worden en je hier hinder van ervaart in je dagelijkse bezigheden is het verstandig om hulp te zoeken bij een bekkenfysiotherapeut. Zorg ook echt dat deze persoon gespecialiseerd is in het bekken. Je kan beter op tijd hulp inschakelen bij bekkenklachten in de zwangerschap dan er te lang mee doorlopen.
Bandenpijn
De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder. Hierdoor komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Het uitrekken van de banden veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn. Bandenpijn is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad voor jezelf of de baby.
Als dit niet je eerste zwangerschap is, is de kans groter dat je eerder last zal krijgen van bandenpijn. Bandenpijn kan je niet zo makkelijk verhelpen maar er zijn wel een aantal tips om de klachten zo min mogelijk te maken:
- Probeer onverwachte of plotselinge bewegingen te voorkomen.
- Vermijd bukken en zwaar tillen zo veel mogelijk.
- Moeheid en heftige fysieke inspanning kunnen bandenpijn verergeren: neem dus op tijd voldoende rust.
- Let goed op je houding.
- Warmte verminderd de pijn: douche, bad en/of kruik bieden vaak uitkomst.