Badbevalling

Badbevalling

Bij een badbevalling kan je bevallen in warm water. Je kan ervoor kiezen om de ontsluitingsweeën in bad op te vangen, maar het kindje kan ook onder water geboren worden. Warm water werkt vaak ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfines in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting soms sneller. In het water kun je makkelijker bewegen, omdat het voelt alsof je gewichtsloos bent. Het warme water zorgt ervoor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip mogelijk kleiner. Een badbevalling is niet gevaarlijk voor de baby. Hij krijgt nog zuurstof via de navelstreng en gaat pas ademen als zijn/haar gezicht in aanraking komt met koude lucht. Vaak zijn baby’s juist heel rustig als ze na de geboorte samen met jou in het warme water dobberen.

Iedereen die thuis mag bevallen mag in principe in bad bevallen. Hiervoor moet wel een speciaal bevalbad gehuurd worden. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen kan dit poliklinisch ook in bad. In het Dijklander Ziekenhuis zijn er twee kamers met een bevalbad. In het BovenIJ Ziekenhuis kan je een bevalbad opzetten. Dit is dan aan de partner om te regelen. Je kan het bad daar huren voor €100,-.

Wil je een bevalbad huren via ons? Geef het aan bij de assistente en dan zetten wij je op de lijst. Indien nog beschikbaar krijg je dan bij 37 weken het bevalbad mee naar huis inclusief alle toebehoren. De huur van het bad zelf bedraagt €50,-. Heb je het bad onverwachts toch niet gebruikt, betaal je alleen de huur. Als je alles van het bad hebt gebruikt (inclusief de toebehoren) betaal je €135,90.

Meer informatie

De baby is er

Lees informatie

Nageboortetijdperk

Lees informatie

Uitdrijvingsfase

Lees informatie