Baby

Baby

Na heel lang wachten ben je eindelijk bevallen. En nu? De eerste periode met je baby is natuurlijk ontzettend wennen. Jullie moeten elkaar nog leren kennen en er komt heel veel op je af.

Luiers

De eerste keer dat de baby ontlasting loost zal dit donkergroen of zwart van kleur zijn, dit noemen we meconium. Deze kleur wordt veroorzaakt door het vruchtwater dat je baby tijdens de zwangerschap heeft ingeslikt. Om te voorkomen dat deze teer achtige ontlasting aan de billetjes blijft kleven, kun je een beetje vaseline aanbrengen. Ook kan het zijn dat de plasjes van de baby eerst wat geconcentreerd zijn waardoor het een beetje een oranje achtige kleur vertoont. Bewaar altijd alle luiers om aan de kraamverzorgende te laten zien.

Gewicht

In de eerste dagen na de geboorte zal de baby waarschijnlijk gewicht verliezen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het aanleren van een goede drinktechniek of het op gang brengen van de borstvoeding. Gelukkig heeft je baby voldoende reserves om deze eerste dagen door te komen, en je kraamverzorgende houdt nauwlettend in de gaten of het kindje niet teveel afvalt.

Veel kindjes vallen tussen de 5 en 7% af, maar sommige kindjes vallen 10% of meer af. Vanaf dit punt is het echt belangrijk dat het kindje niet meer verder afvalt, maar gaat groeien. We zijn dan extra alert op de drinktechniek, het voedingsbeleid en alle andere controles van de baby. Na het diepste punt gewichtsverlies komt het kindje langzamerhand meer aan. Gemiddeld verwacht je dat een kind dan tussen de 15 en 30 gram per dag groeit. Binnen twee weken zou hij zijn geboortegewicht weer moeten bereiken.

Geelzucht

De meeste baby’s vertonen enkele dagen na de geboorte een gele verkleuring van de huid, ongeacht hun eigen huidskleur. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt vanzelf na enkele dagen. Het wordt veroorzaakt door een stof genaamd bilirubine, die ontstaat door de afbraak van hemoglobine in het bloed van je baby. Bij de geboorte hebben bijna alle baby’s een overvloed aan hemoglobine nodig om zuurstof op te nemen, aangezien ze in de baarmoeder nog niet zelf ademen. Na de geboorte is deze overmaat aan hemoglobine niet langer nodig en wordt het afgebroken.

In sommige gevallen kan een baby te geel worden, wat aangeeft dat het lichaam moeite heeft om bilirubine voldoende te verwerken. Wij houden samen met de kraamverzorgende de kleur van de baby goed in de gaten en bij twijfel laten we bloed afnemen bij de baby. Indien de waarden van het bilirubine te hoog zijn kan het zijn dat het kindje wordt opgenomen voor fototherapie.

Voeden

De eerste 24 uur heeft de baby nog genoeg reserves, dus als het niet gelijk goed wil drinken is dat niet direct een probleem. Het is belangrijk om minimaal elke 3 uur te proberen om het kindje voeding aan te bieden via de borst of fles (afhankelijk van jouw keuze).

Slapen

Het is in het begin een enorme zoektocht naar het slaap en waakritme van een kindje. Vraag tips en adviezen bij de kraamverzorgende over het slapen, en zorg ten alle tijden dat je kindje veilig slaapt.

Meer informatie

Kraamzorg

Lees informatie

Postpartum blues

Lees informatie

Herstel na keizersnede

Lees informatie