Alcohol, roken en drugs

Alcohol, roken en drugs

Alcohol

Stoppen met alcohol vergroot de kans op een (spontane) zwangerschap en geeft minder kans op een miskraam. Gemiddeld elke dag één wijntje geeft bijvoorbeeld drie maal zoveel kans op een miskraam, vroeggeboorte of een doodgeboren kindje. Bovendien geven alle hoeveelheden alcohol meer kans op ontwikkelingsstoornissen van het kindje, bv. veel huilen, slaapproblemen, hyperactiviteit, maar ook leerstoornissen, lichamelijke afwijkingen en/of een verstandelijke handicap (FASD).

Roken

Stoppen met roken vergroot de kans op een (spontane) zwangerschap. Roken vermindert de vruchtbaarheid bij de vrouw, maar zeker ook bij de man. Veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan deze nadelige invloed ook hebben.

Stoppen met roken heeft nog meer voordelen:

  • Je vitaminestatus verbetert
  • De functie van je vaatbed verbetert
  • Je hebt minder kans op een miskraam
  • Je kind heeft minder kans op aangeboren afwijkingen
  • Je hebt minder kans op een hoge bloeddruk.
  • De spermacellen van je partner worden gezonder en beweeglijker

Drugs

Stoppen met soft- en/of harddrugs voor je zwangerschap vergroot de kans op een (spontane) zwangerschap (door een verbeterde aanleg van de baarmoederwand en trilhaarfunctie van eileiders) en geeft minder kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen. Daarbij geldt bij de man dat de zaadcellen gezonder zijn en beweeglijker zijn.

Meer informatie

Werken

Lees informatie

Foliumzuur

Lees informatie

Gezond eten en bewegen

Lees informatie